Vesti iz sveta

14.06.2021. 16:28

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

„Trojanac“ ukrao 1,2 terabajta privatnih podataka

Hakeri koji su koristili zlonamerni program trojanskog tipa ukrali su blizu 26 miliona podataka za privljivanje  - uključujući username, imejlove i šifre, sa skoro milion veb sajtova u toku dve godine. Podaci su kradeni i sa sajtova ...

Foto: Pixabay

Hakeri koji su koristili zlonamerni program trojanskog tipa ukrali su blizu 26 miliona podataka o nalozima, uključujući korisnička imena, imejlove i šifre, sa skoro milion veb sajtova u toku dve godine, piše NordLocker.

Podaci su kradeni i sa sajtova kao što su Amazon, Fejsbuk i Tviter. 

Zlonamareni program bio je inflitriran u preko tri miliona računara baziranih na Windows operativnom sistemu, između 2018. i 2020. godine, a uljezi su odneli oko 1,2 terabajta ličnih informacija, pokazala je studija slučaja koji je objavio NordLocker. 

Pored podataka za prijavljivanje, ukradeni podaci uključuju 1,1 milion jedinstvenih imejl adresa, preko dve milijarde kolačića, i preko 6,6 miliona fajlova koje su korisnici skladištili na svojim deskopovima i folderima za preuzimanje. 

Ukradeni kolačići, koji u nekim slučajevima mogu da daju pristup nalozima žrtve na mreži, razvrstani su u pet grupa: internet trgovine, onlajn igrice, sajtovi za razmenu fajlova, društvene mreže i servisi za strimovanja video zapisa.

Milijarde ukradenih kolačića povezane su sa veb lokacijama kao što su Jutjub (17,1 milion), Fejsbuk (8,1 milion), Tviter (5,2 miliona), Amazon (3,5 miliona), MediaFire (3,2 miliona) i Ibej (2 miliona).

Zlonamerni program uglavnom je bio usmeren na krađu podataka sa internet pretraživača, a top tri izvora za ukradene mejlove i šifre su bili su Gugl Hrom (19,4 miliona), Mozila (3,3 miliona), Opera (dva miliona). 

Osim krađe fajlova, program je takođe pravio skrinšotove i fotografije koristeći veb kameru.

Zlonamerni program se prenosio preko imejla i piratskih programa, uključujući ilegalne verzije Adobe fotošopa. 

Zvaničnici američke administracija od nedavno su krenuli sa upozorenjima da su sajber napadi različitih vrsta u porastu.

Američka sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo rekla je da će sajber napadi u budućnosti samo rasti, i pozvala poslodavce da ojačaju sisteme za sajber bezbednost. 

„Trebalo bi da pretpostavimo, i mi i biznisi, da su ovi napadi tu da ostanu, ako ništa biće intenziviniji“, rekla je ona. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.