Svet

25.06.2021. 16:04

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Amazon i Gugl pod lupom zbog lažnih recenzija

Kompanije Amazon i Gugl su pod istragom zbog zabrinutosti da bi lažne recenzije proizvoda na njihovim veb sajtovima  mogle da dovedu kupce u zabludu, prenosi BBC.Uprava za konkurenciju i tržište (CMA) Velike Britanije zabrinuta je z...

Pixabay

Svet

25.06.2021. 16:04

Kompanije Amazon i Gugl su pod istragom zbog zabrinutosti da bi lažne recenzije proizvoda na njihovim veb sajtovima mogle da dovedu kupce u zabludu, prenosi BBC.

Uprava za konkurenciju i tržište (CMA) Velike Britanije zabrinuta je zbog mogućnosti da „preduzeća koja poštuju zakon“, a koja prodaju preko Amazona i Gugla mogu da izgube od firmi koje se koriste lažnim preporukama. 

I Amazon i Gugl bi mogli bi da se suoče sa sudskim postupkom zbog kršenja zakona o potrošačima. Obe kompanije tvrde da imaju i resurse i propise koji sprečavaju lažne recenzije. 

„Naša briga je da bi milioni onlajn kupaca mogli da budu dovedeni u zabludu čitajući lažne kritike, a potom trošeći novac na osnovu tih preporuka“, rekao je izvršni direktor CMA Andrea Kosčeli.

Takođe, kako je rekao, jednostavno nije fer ako neka preduzeća mogu da lažiraju recenzije sa pet zvezdica kako bi svojim proizvodima ili uslugama dali na značaju, dok, sa druge strane,  preduzeća koja poštuju zakon gube.

Amazon uništava tone neprodate robe

„Važno je da ove tehnološke platforme preuzmu odgovornost, a mi da budemo spremni da preduzmemo mere ako utvrdimo da kompanije ne rade dovoljno“, rekao je Kosčeli. 

Upravu zabrinjava  pitanje da li Amazon i Gugl „čine dovoljno“  da „otkriju lažne i obmanjujuće recenzije ili sumnjive obrasce ponašanja“.

Sumnjivo je, na primer, da isti korisnici ocenjuju iste proizvode i kompanije u slično vreme. Navodi se i slučaj kada sadržaj recenzije ukazuje na to da je onaj koji je piše za to dobio novac ili neki drugi podsticaj.

CMA takođe ispituje da li Gugl i Amazon istražuju i uklanjaju lažne i obmanjujuće recenzije, kao i kakve sankcije izriču korisnicima.

Kupovina preko Interneta porasla je tokom pandemije, nakon što je došlo do zahteva za zatvaranjem „neesencijalnih“ prodavnica. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.