Srbija

05.07.2021. 15:25

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Virus Zapadnog Nila pronađen u beogradskim komarcima

Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća saopštilo je danas da je tokom analize izlovljenih komaraca na teritoriji Beograda detektovan virus Zapadnog Nila. "Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JКP Grads...

Pixabay

Srbija

05.07.2021. 15:25

Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća saopštilo je danas da je tokom analize izlovljenih komaraca na teritoriji Beograda detektovan virus Zapadnog Nila. 

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JКP Gradska čistoća tokom analize izlovljenih komaraca sa teritorije grada Beograda detektovala je virus Zapadnog Nila, te se sugrađanima savetuje povećan oprez“, piše u saopštenju na sajtu tog preduzeća.

Buba zaslužna za pomor stoke, nije opasna za čoveka

Iz gradske čistoće navode da je pojava virusa Zapadnog  bila očekivana, te da su zato i ušli u proces angažovanja avijacije. „Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grunog koša“, kaže direktor JКP „Gradska čistoća“ Marko Popadić . 

Gradska čistoća apeluje na građane da obavezno koriste repelente, mrežice protiv komarca i da izbegavaju boravak napolju tokom perioda najveće aktivnosti ovih insekata što je u terminu od 19.00 do 24.00 čas.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7  do 15  časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

Marko Popadić je apelovao na sugrađane da ne ometaju akcije preduzeća i dozvole ekipama intezivno suzbijanje komaraca. 

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JКP „Gradska čistoća“ nastaviće svakodnevno sprovođenje monitoringa na 24 lokacije na teritoriji Beograda, dok će laboratorija nastaviti analize izlovljenih uzoraka, navodi se u saopštenju. 

Prema poslednje dostupnom Izveštaju o zaraznim bolestima u Republici Srbiji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koji je objavljen početkom 2020. godine, od 1. juna do 15 novembra 2018. godine u Srbiji je registrovano 415 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila. 

Kako piše u Izveštaju, na osnovu kriterijuma za klasifikaciju sličajeva infekcije virusom Zapadnog Nila, 382 slučaja klasifikovana su kao potrvđena, a 33 kao verovatni slučajevi infekcije. 

Među potrvđenim i verovatnim slučajevima oboljevanja bilo je ukupno 36 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti sa virusom Zapadnog Nila. 

Slučajevi su registrovani na teritoriji 17 okruga Srbije. Najveći broj obolelih bio je sa teritorije Grada Beograda, njih 214.

Foto: Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"Foto: Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.