Srbija

09.07.2021. 13:25

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Univerzijada otkazana, a firma koja je organizuje u gubitku 1,5 milijardi

Poslovanje državne firme "Pete evropske univerzitetske igre Beograd 2020", osnovane da bi organizovala evropsku univerzijadu, dovelo je do gubitka od preko 1,5 milijardi dinara uprkos tome što univerzijada neće biti održana ni ove, a ni nar...

Pixabay

Srbija

09.07.2021. 13:25

Poslovanje državne firme „Pete evropske univerzitetske igre Beograd 2020“, osnovane da bi organizovala evropsku univerzijadu, dovelo je do gubitka od preko 1,5 milijardi dinara uprkos tome što univerzijada neće biti održana ni ove, a ni naredne godine, piše Pištaljka

Iako univerzijada neće biti održana u Beogradu ni ove, a ni naredne godine, kako je zvanično potvrđeno Pištaljci iz Evropske univerzitetske sportske asocijacije, državna firma skraćenog imena „EUB 2020“ nastavlja da posluje sa 35 zaposlenih, 499 računara i dva službena automobila uz obrazloženje da čeka „novi termin igara“, otkriva Pištaljka.

Prema finansijskom izveštaju za prošlu godinu, firma „EUB 2020“ beleži neto gubitak od više od 1,511 milijardi dinara.

Кako se u finansijskom izveštaju navodi, najveći su troškovi proizvodnih usluga koji podrazumevaju transportne usluge, reklamu i propagandu, održavanje nekretnina, zakupninu i slično. 

Do objavljivanja teksta Pištaljka nije dobila odgovore na pitanja kako je došlo do gubitka.

Pištaljka je pisala da je ova firma imala gubitak od 60 miliona dinara u 2019. godini kada je osnovana i da je tada najveći rashod bio onaj za zarade.

Prema podacima koje su Pištaljci dostavljene iz firme „EUB 2020“, broj zaposlenih se svakoga meseca menja, pa je najviše zaposlenih bilo u martu 2020. godine – 169, a najmanje u martu 2019. godine kada ih je bilo samo deset. 

Od meseca do meseca menjala se i prosečna neto plata koja nikada nije bila ispod 55.000 dinara a pojedinih meseci dostizala je i 90.000 dinara.

Poreed plata u koje su uračunati topli obroci i stimulacije, Pištaljka piše da je država svakom zaposlenom plaćala službeni telefon, pa su troškovi za mobilnu telefoniju u 2020. godini iznosili ukupno 1.407.404 dinara, a u 2021. godini do maja 837.830 dinara. Usluge mobilne telefonije „EUB 2020“ plaća Telekomu.

Uprkos tome što svi zaposleni dobijaju novac za prevoz i što se sve aktivnosti ovog društva odvijaju u Beogradu, firma takođe raspolaže i sa dva službena automobila koje ovo društvo zakupljuje po ceni od 143.475 dinara mesečno.

Кako navode iz firme „EUB 2020”, automobile koriste direktor, zamenica direktora, sektor opštih poslova i sektor za finansije „za aktivnosti unutar društva, od kurirskih poslova, obilazaka radova, prevoza robe do i iz magacina, odlazaka na sastanke i slično

Više od sto miliona dinara vredi ugovor o marketinškim uslugama koji je „EUB 2020“ potpisao sa konzorcijumom koji predvodi beogradska firma „Blok end rol“ (Block&Roll), a ugovor za usluge odnosa s javnošću sa firmom „PRA“ iznosi 59.400.000 dinara sa PDV-om.

Oba ugovora potpisana su u januaru prošle godine.

Firma trenutno raspolaže i sa 499 računara koje je kupila preko dve javne nabavke od firmi „Pan Computers“ i „Hiteam“ u ukupnoj vrednosti od 40.634.940 dinara bez PDV-a. 

„Trenutno zaposleni koriste računare za svoje redovne poslove, a ostali deo je lagerovan u magacinu. Računari će se nakon održavanja igara, ili ukoliko ne dođe do realizacije igara, raspodeliti po odluci osnivača Društva“, odgovorili su Pištaljci. Većina laptopova kupljena je u maju prošle godine, kada je odluka o odlaganju igara već bila doneta.

Nakon odlaganja igara u martu ove godine zbog pandemija virusa korona firma „EUB 2020“ je nastavila da posluje i čekala odluku za novi termin krajem ove ili sledeće godine. 

Organizacija Evropskih univerzitetskih igara u 2022. godini već je dodeljena poljskom gradu Lođu, dok je termin za 2024. godinu dodeljen mađarskim gradovima Debrecinu i Miškolcu. U toku je konkurs za 2026. godinu. Uprkos tome, prema informacijama koje je Pištaljka dobila iz firme „EUB 2020“, Vlada Republike Srbije i dalje nema u planu gašenje ovog društva, sve dok ne budu gotovi pregovori za navodni novi termin održavanja igara u Beogradu.

„EUB 2020 d.o.o. mora postojati i završiti svoje aktivnosti i ako se igre definitivno ne održe, u smislu gašenja i likvidacije privrednog društva, s obzirom da je njegov osnivač Republika Srbija, tj. Vlada RS, a to je proces koji zahteva određeni vremenski period i proceduru“, naveli su iz firme „EUB 2020“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.