Srbija

15.07.2021. 19:01

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Pirotski ćilim najbliži ulasku na UNESKO listu kulturnog nasleđa

Pirotski ćilim je, među svim srpskim ćilimima, najbliži ulasku na UNESKO listu nematerijalnog kultrunog nasleđa, poručeno je na VI tkačkoj koloniji na Staroj planini, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača rukotvorina Etno mre...

Foto: Etno mreža

Srbija

15.07.2021. 19:01

Pirotski ćilim je, među svim srpskim ćilimima, najbliži ulasku na UNESKO listu nematerijalnog kultrunog nasleđa, poručeno je na VI tkačkoj koloniji na Staroj planini, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača rukotvorina Etno mreža. Kolonija je okupila više od 30 žena iz cele Srbije sa ciljem popularizacije tkanja i usavršavanja tradicionalne veštine izrade ćilima.

„Pirotsko ćilimarstvo je svoju prepoznatljivost steklo zbog posebne veštine tkanja na vertikalnom razvoju i šarama koje su zbog svojih boja karakteristične za ovo podneblje. Ono što je najvžanije, a zbog čega je upisano u Nacionalni registar nematerijalnog kultrunog nasleđa Srbije, jeste što ga lokalna zajendica prepoznaje kao deo svog identiteta“, istakla je Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kultruno nasleđe Srbije.

Aktivnim delovanjem lokalne zajednice, poput edukativnih programa i tkačkih radionica, doprinosi se očuvanju zanata, što otvara mogućnost kandidovanja na Uneskovu listu, rekla je Filipović.

Koloniju je organizovalo Udruženje proizvođača rukotvornina Etno mreža uz podršku NALED-a, Grada Pirota, Ministarstva poljoprivrede i ambasade SAD.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.