Svet

21.04.2015. 10:18

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Cene nafte zavise od Kine i SAD

Svet

21.04.2015. 10:18

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u vreme kada trgovci procenjuju nove monetarne stimulacije u Kini i visok nivo zaliha nafte u SAD.
Američka „laka“ nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi četiri centa na 56,34 dolara, dok je nafta tipa „brent“ za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 11 centi na 63,34 dolara, prenosi agencija Frans pres.
„Tržište nafte kreće se u dva smera, uz stimulacije u Kini i velike zalihe u SAD“, rekao je za Frans pres strateg sidnejske firme CMC markets Majkl Mekarti. 
Narodna banka Kine je u nedelju, drugi put u poslednja dva meseca, snizila stopu obavezne rezerve za banke, što će osloboditi dodatna likvidna sredstva druge najveće svetske privrede za podsticanje kreditiranja i hvatanje u koštac sa usporenim privrednim rastom. 
Uprkos prošlonedeljnom izveštaju o smanjenju proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD, američke zalihe nafte veoma su visoke i to brine investitore, navodi Mekarti. Američko Ministarstvo energetike je prošle nedelje saopštilo da je proizvodnja nafte smanjena za 20.000 barela na 9,38 miliona barela dnevno u nedelji zaključno sa 10. aprilom. 
Nafta je od juna prošle do januara ove godine izgubila više od 50 odsto vrednosti u svetlu prevelike ponude i slabe tražnje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sinovi, pa tako ce posle da seku sve i betoniraju za parkinge, pa za koji kafic pa se malo prosiruje i za neku prodavnicu.
    Gamad zamenika Vesiceva, sta je sa gradonacelnikom a ne ova gnjida za koju niko nije glasao svuda mulja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.