Srbija

16.07.2021. 13:27

Dimitrije Gašić

Autor: Nova Ekonomija

Skoro dve trećine mladih u Srbiji ne zarađuje ni dinar

Najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) pokazuje da čak 58.4% mladih u Srbiji na kraju meseca ne zaradi ni jedan jedini dinar. Od minimalca živi 9.7%, a do 50 hiljada mesečno zaradi 12.8% mladih. Preko 80 hiljada ...

Foto: Pexels

Srbija

16.07.2021. 13:27

Skoro 60 odsto mladih u Srbiji, populacije uzrasta do 30 godina, na kraju meseca ne zaradi ni jedan jedini dinar. Od minimalca živi desetina te populacije, a do 50.000 dinara mesečno zaradi 12,8 odsto mladih. Preko 80.000 zaradi svega 7,2 odsto mladih ljudi u Srbiji, pokazuju rezultati ankete KOMS-a koja je deo Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2021. godinu.

„Kada se ovi podaci uporede sa time koliko mladi zarađuju, jasno je da pristojan život predstavlja gotovo nemoguću misiju za mlade u Srbiji“, navodi KOMS.

Isto istraživanje pokazuje da najviše mladih smatra da je mesečna plata od 80 do 100 hiljada dinara (neto) dovoljna suma za pristojan život. Da je potrebno i više od toga da bi se živelo pristojno, od 100 do 150 hiljada dinara (neto) mesečno, smatra čak 22.6 odsto mladih u Srbiji.

Ipak, najviše zabrinjava podatak da skoro dve trećine mladih nije zaposleno i ne zarađuje – čak 58.4 procenata.

Kompletan izveštaj Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) biće objavljen simbolično 12. avgusta na Međunarodni dan mladih. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.