Svet

21.04.2015. 10:56

24sata.hr

Autor: Nova Ekonomija

Google pomoću balona želi da svima omogući internet

Svet

21.04.2015. 10:56

Projekat Loon želi brzu internet vezu da omogući pomoću balonima, a u Googleu navode da sada oni mogu ostati i 100 dana u vazduhu i da ih mogu proizvoditi mnogo brže.
Googleov projekat Loon već je nekoliko godina u razvoju, a za razliku od Facebookovih dronova, oni internet do nedostupnih područja žele da dovedu balonima. Projekat su testirali iznad Novog Zelanda, a sada ga žele proširiti na mnogo više zemalja. 
Baloni lete na visini od 20 kilometara i koriste softver uz pomoć kojeg znaju gde moraju da pošalju određeni balon, u zavisnosti od strujanja vazduha. Za razliku od 2013. godine baloni danas mogu ostati u stratosferi i do 10 puta duže, a mnogi su u vazduhu bili i više od 100 dana. Rekord je, kažu u Googleu, bio 130 dana. Razvili su i automatski sistem, koji im omogućava da lansiraju balone mnogo brže. 
„Cilj projekta je dovesti internet do dvoje od troje ljudi u svetu koji ga još nemaju,“ kaže Majk Kasidi iz Googlea. Dodaje da se približavaju trenutku u kom će moći da lansiraju hiljade balona. Uslugu testiraju i u Australiji i Južnoj Americi, a s operaterima sarađuju kako bi balonima omogućili LTE vezu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ovo je potpuno suludo i sumanuto.
    Ovim postižete da penzioneri i pored penzije imaju dodatnu zaradu koju ugovore sa poslodavcem, a da se pritom ne omogući mladim kadrovima da zasnuju radni odnos.
    Znanje se stiče obrazovanjem, a veštine na poslu, sa strpljenjem.
    Nikako ne smemo dozvoliti da dođe do ovih nakaradnih izmena u Zakonu o radu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.