Srbija

21.04.2015. 16:41

B92

Autor: Nova Ekonomija

Tri Nemačke kompanije umesto Srbije odabrale Makedoniju za investiranje

Srbija

21.04.2015. 16:41

Direktor Delegacije nemačke privrede u Beogradu Martin Knap kaže da su tri firme iz Nemačke prošle godine izabrale da investiraju u Makedoniju a ne u Srbiju.
Knap je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da su tri nemačke firme posle razmatranja uslova za ulaganje u Srbiji i Makedoniji odlučile da ipak odu u Makedoniju.
„Morate znati koliko je konkurencija ojačala“, kazao je Knap. 
Knap navodi da nema nekih najava da bi neka nemačka firma mogla da ode iz Srbije a što se tiče novih investicija iz te zemlje, firme to uglavnom ne najavljuju unapred, kaže. 
Knap je naveo da je ono što je posebno uspešno u Srbiji jeste ona grupa investitora koja radi u inustriji i koji na primer zapošljava 2.000 do 3.000 ljudi po preduzeću. 
On je najavio osnivanje bilateralne privredne komore Nemačke i Srbije u narednih nekoliko meseci, prema međunarodnim sporazumima. 
Nemačke firme su, kako je kazao, zainteresovane sa industrijsku saradnju, pre svega u metaloindustrije i žele da nađu dobavljače za svoje firme. 
Knap je naveo i da Nemačka ne želi sa svakom zemljom da ima neki veliki višak kada je reč o trgovinskoj razmeni, vec želi ravnotežu. 
U Srbiji posluje 370 firmi sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju 25.000 ljudi. 
Razmena dve zemlje povećana je na više od tri milijarde evra, kazao je Knap. 
Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger izjavio je danas da nemačke firme u Srbiji pokazuju veoma pesimističan stav u pogledu perspektive poslovanja, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.