Svet

23.07.2021. 13:53

Bloomberg

Autor: Nova Ekonomija

Kina želi da onlajn obrazovanje dece transformiše u neprofitnu delatnost

Kina razmatra opciju da kompanije koje na svojim platformama nude dodatne obrazovne programe za đake pretvori u neprofitne organizacije. To bi kako piše Bloomberg moglo da desetkuje prihode kineske obrazovne industriji koja trenutno vredi oko...

Foto: Pixabay

Svet

23.07.2021. 13:53

Kina razmatra opciju po kojoj bi kompanije koje na svojim onlajn platformama nude dodatne obrazovne programe za đake pretvori u neprofitne organizacije. To bi, kako piše Bloomberg moglo da desetkuje prihode kineske industrije obrazovanja, koja trenutno vredi oko 100 milijardi dolara.

Kompanijama vlasnicama edukativnih platformi koje su namenjene za dodatno obrazovanje dece u Kini više neće biti dozvoljeno da gomilaju kapital i da izlaze na berzu, tvrde anonimni izvori koji su bliski zvaničnom Pekingu.

„Stvaranje neprofitnih kompanija za obrazovanje jednako je dobro kao i uništavanje te vrste industrije“, smatra Vu Iuefeng (Wu Yuefeng), predstavnik fonda Funding Capital Management iz Pekinga.

Prema njegovim rečima propisi o finansiranju tih kompanija su veliko iznenađenje i pokazuju da kompanije koje nude usluge u oblasti obrazovanja nisu nebitne kinsekim vlastima.

„Kompanije koje posluju u toj oblasti suočavaće se da sve većim ograničenjima i sve lošijim vestima“, ocenjue Iufeng.

Takvim firmama kako se navodi više neće biti dozvoljeno da ulažu u druge firme koje imaju edukativne programe ili da ih kupuju. Takođe, očekuje se i zabrana da se u taj sektor ulaže strani kapital.

Kina jednostavno želi da rastereti i decu i roditelje, a novi zakoni koji će to omogućiti deo su šire kampanje koja ima za cilj da podstakne populacionu politiku.

Kina je proškog meseca saopštila da osustaje od takozvano populacione „politike jednog deteta“, koja je u u praksi omogućavala do dvoje dece po porodici.  Parovima će tako biti dozvoljeno da imaju i troje dece, a najavljeno je i mnoštvo mera državne podrške, kako bi se podstaklo rađanje i smanjili troškovi odgajanja i školovanja dece. 

Prekomerno učenje inače muči mlade Kineze i opterećuje njihove roditelje sve skupljim školarinama.

Kina će zahtevati dodatni nadzor nad svim privatnim platformama za obrazovanje, neće odobravati osnivanje novih kompanija u toj oblasti, biće zabranjeni dodatni vikend programi za učenike, kao i programi koji se održavaju tokom školskog raspusta.

„Investitori i vlasnici komanija prvo će otuđiti neku svoju kompaniju, a tek kasnije će postavljati ostala pitanja. Treba raditi na smanjenju troškova obrazovanja i motivisanju građana da podižu svoju decu“, kaže Džastin Tang iz sektora za azijska istraživanja komanije United First Partners.

On smatra da će pretvaranje kinsekih obrazovnih kompanija obesmisliti bilo kakvo rangiranje dece, bilo da se radi o platežnoj moći njihovih roditelja ili nekoj drugoj prepreci tokom odrastanja.

Kina počela da dozvoljava troje dece po porodici

Kineske kompanije koje posluju u oblasti industrije obrazovanja TAL Education Group i Gaotu Techedu i koje su postale veoma popularne na berzama zbog svega toga bi mogle da se suoče sa naglim padom svog poslovanja.

Inače, nova zakonska regulativa koja se odnosi na te kompanije deo je kampanje kojom se obuzdava rast kineskih kompanija koje posluju preko interneta, kao što su Didi Global ili Alibaba Group Holding.

Akcije nekih kineskih kompanija iz ove oblasti zbog najnovijih informacija o namerama tamošnjih vlasti pale su za 50 odsto, poput kompanije New Oriental Education & Technology Group, na berzi u Hong Kongu dok je kompanija Koolearn Technology Holding zabeležila pad vrednosti svojih akcija od 31 odsto.

Samo tokom prošle godine u sektor privatnog obrazovanja u Kini je uloženo deset milijardi dolara. U trku su ušle kompanije poput Alibabe, kao i Tencent Holdings, kao i ByteDance.

One su videle šanse za dobru zaradu upravo u želji roditelja da svojoj deci omoguće najbolje moguće obrazovanje.

Kina je ove godine već kaznila dve najveće startap kompanije koje nude dodatno obrazovanje zbog lažnog oglašavanja: Zuoyebang koji podržava Alibaba i Yuanfudao, u koji investira Tencent.

Novi zakon o zaštiti maloletnika, koji je stupio na snagu 1. juna, zabranio je da se u obdaništima i privatnim institucijama predaju obrazovni programi koji su namenjeni za osnovnu školu.

U maju je predsednik Kine Si Đinping zajedno sa najvišim zvaničnicima odobrio donošenje novih zakona kojima sa ciljem da se đacima osnovnih i srednjih škola olakšaju domaći zadaci i vanškolske obuke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.