Srbija

28.07.2021. 11:57

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Tončev 136 miliona iz opštinske kase dao fudbalskom klubu svog sina

Opštinsko davanje bilo u visini dvogodišnjeg prihoda tog kluba....

Foto: Vlada Republike Srbije

Srbija

28.07.2021. 11:57

Dok je trenutni ministar bez portfelja u Vladi Srbije Novica Tončev bio na mestu odbornika i predsednika opštine Surdulica, iz opštinskog budžeta isplaćeno je ukupno 136,2 miliona dinara Fudbalskom klubu „Radnik“, čiji je zastupnik njegov sin – Stanislav Tončev, piše u rešenju Agencije za sprečavanje korupcije.

Prihodi FK „Radnik“ su u 2020. godini iznosili 52,2 miliona dinara, u 2019. godini 70,2 miliona, dok su 2018. bili 71,6 miliona dinara.

To znači da je opštinsko davanje bilo u visini dvogodišnjeg prihoda tog kluba.

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI FUDBALSKI STADION U BAČKOJ TOPOLI

S obzirom na to da je do isplata klubu došlo u periodu od 25. maja 2016. godine do 8. jula 2020. godine, kada je i Tončev bio odbornik i predsednik opštine Surdulica, Agencija je ocenila da je u ovom slučaju došlo do sukoba interesa, a da Tončev o tome nije obavestio Agenciju.

Zbog toga je Agencija je utvrdila je Tončev teže povredio zakon, ali i da je prestao sa objavljanjem javne funkcije odbornika, odnosno predsednika opštine, pa da je jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju javno objavljivanje odluke o povredi zakona.

Novica Tončev je od juna 2016. do avgusta 2020 bio i narodni poslanik u republičkoj skupštini.

FIRMA DEJANA STANKOVIĆA GRADI VIŠESPRATNICE IZMEĐU SLAVIJE I MANJEŽA

Od aprila 2016. godine, Tončev se nalazi  i na mestu predsednika Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije i tu funkciju i dalje obavlja uporedo sa ministrovanjem, pokazuju podaci Agencije.

U oktobru 2020. godine je imenovan za ministra bez portfelja u Vladi Srbije i zadužen je za upravljenje razvojem nedovoljno razvijenih opština.

U svojoj zvaničnoj biografdiji ističe da je izabran za potpredsednika Socijalističke partije Srbije 2017. godine, da je na čelu uspešne portične kompanije „Tončev gradnja“, kaо i da navija za fudbalski klub „Radnik“ iz Surdulice.

Brat Novice Tončeva, Ivica Tončev, bio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova do oktobra 2020. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.