Srbija

29.07.2021. 13:13

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Tončev demantuje da su opštinske dotacije potencijalni sukob interes

U vezi sa odlukom Agencije za sprečavanje korupcije da sam u slučaju dotacija opštine Surdulica Fudbalskom klubu "Radnik" bio u sukobu interesa, uputio sam žalbu Upravnom sudu budući da nije bilo nikakvog sukoba interesa s obzirom da nisam...

Foto: Vlada Republike Srbije

Srbija

29.07.2021. 13:13

Ministar bez portfelja Novica Tončev saopštio je danas da se žalio Upravnom sudu na renje Agencije za sprečavanje korupcije, koja je nedavno ocenila da je u slučaju dotacija opštine Surdulica Fudbalskom klubu „Radnik“ bio u sukobu interesa. Prema njegovim rečima, s obzirom da nije bio član organa koja su donosila te odluke, „nije bilo nikakvog sukoba interesa“.

Tončev je odgovorio na tekst Nove ekonomije, u kome se navodi da je, dok je bio na mestu odbornika i predsednika opštine Surdulica, ta opština isplatila 136,2 miliona dinara FK „Radnik“, u kome je zastupnik njegov sin Stanislav Tončev.

Agencija za sprečavanje korupcije je zbog ovih isplata donela rešenje u kome se Tončevu određuje mera javnog objavljivanja povrede zakona zbog sukoba interesa.

Tončev ističe da FK „Radnik“ nije privatan klub u vlasništvu njegovog sina, već Udruženje građana opštine Surdulica.

„Ukupan iznos sredstava koje je opština Surdulica isplaćivala svih prethodnih godina kao vid podrške sportskim klubovima sa teritorije svoje opštine, samim tim i u periodu kada sam bio odbornik i predsednik Skupštine opštine, dodeljivana su prema važećim zakonskim aktima“, naveo je Tončev.

On je dodao da opština Surdulica preusmerava sredstva za sve sportske aktivnosti na osnovu Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe građana u oblasti sporta i na osnovu Zakona o sportu.

„Sportska udruženja iskazuju svoje potrebe kroz plan aktivnosti i finansijski plan i podnose prijave za programe na osnovu kalendara za podnošenje iz Pravilnika“, navodi se u Tončevovoj pisanoj izjavi.

Komisija za sport na osnovu Pravilnika i tabele vrednovanja daje predlog Opštinskom veću, a veće donosi konačnu odluku o raspodeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima, uz napomenu da nijedno udruženje ne može da dobije više od 20 odsto od ukupnih sredstava opredeljenih za sport, objašnjava se u odgovoru.

„Nisam bio član komsije, a ni opštinskog veća u tom trenutku“.

Na osnovu odluke Opštinskog veća sa FK Radnik je zaključen Ugovor o finansiranju Godišnjeg programa, i to za 2018. godinu na 32 miliona dinara, na isti iznos za 2019. i na 31 milion dinara za 2020. godinu, dodaje:

„FK Radnik ostvaruje prihode na osnovu prodaje igrača, donacija sredstava solidarnosti, prihoda od TV prava, prodaje karata a dotacija Opštine u toj godini je predstavljala 15 odsto od ukupnih prihoda kluba“, kaže Tončev.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.