Srbija

02.08.2021. 13:19

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Srpski kulturni centar u Moskvi 2022. godine?

Vlada Srbije je donela Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Rusije o osnivanju Kulturno-informativnih centara koji je potpisan u oktobru 2019. godine.Sporazumom je predviđeno da Srbija osnuje Kulturni centar Srbije u Moskvu,...

Foto: PublicDomainPictures.net

Srbija

02.08.2021. 13:19

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/ruske-investicije-u-srbiji-krediti-naoružanje-i-meka-moćVlada Srbije je donela Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Rusije o osnivanju Kulturno-informativnih centara koji je potpisan u oktobru 2019. godine.

Sporazumom je predviđeno da Srbija osnuje Kulturni centar Srbije u Moskvu, dok ruska strana već ima osnovan Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu.

Osnovni zadaci Centara su učešće u realizaciji programa bilateralne društvene, kulturne, naučno-tehničke i informativne saradnje, učešće u ostvarivanju politike svoje zemlje, kao i upoznavanje javnosti sa istorijom i kulturom svoje države.

Centri u skladu sa dobijenim zadacima formiraju informacione banke podatka o pitanjima kulturnog, naučno-tehničkog, društveno-političkog i ekonomskog razvoja svojih država, organizuju kulturne aktivnosti, izložbe, formiraju udruženja i klubove, ali i organizuju tečajeve za učenje nacionalnih jezika i kultura naroda svojih država.

Ukoliko Vlada Srbije donese odluku o otvaranju kulturno-informativnog centra u Moskvi, biće neophodno da se u budžetu za 2022. godinu obezbedi 23,9 miliona dinara za ove namene, navodi se u predlogu Zakona. 

Ruske investicije u Srbiji: Krediti, naoružanje i meka moć

Najviše novca trebalo bi da bude potrošeno za naknadu troškova za zaposlene, obnovu voznog parka i na kapiralno i tekuće održavanje objekata. 

Donošenjem ovog sporazuma prestao je da važi Sporazum između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika o regulisanju rada Doma sovjetske kulture u Beogradu od 9. juna 1961. godine. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.