Srbija

30.04.2015. 01:54

B92

Autor: Nova Ekonomija

Savić: Struja mora da poskupi, samo je pitanje kada

Srbija

30.04.2015. 01:54

Cena struje u Srbiji je tradicionalno najniža u regionu, možemo razgovarati o tome kada je treba povećati, ali je izvesno da će ići gore, kaže Nebojša Savić.
Predsednik saveta guvernera NBS je rekao je da on usklađivanje smatra neophodnmi i da je pitanje da li cena treba da bude toliko različita od onih u regionu.
Kako je Savić rekao, poskupljenje će biti ocenjeno kao nepopularna mera, a pogodiće sve segmente društva i privrede. 
„Cenom struje šalje se pogrešna poruka da je struja jeftin resurs i da se može trošiti preko mere. Mi smo za 40 godina izgradili jedan elektroenergetski kapacitet, a ova cena ne trpi investicije za razvoj novih kapaciteta. Potrebno je završiti i restrukturiranje EPS, a zatim povući crtu i reći kolika će biti cena struje“, rekao je Savić. 
Govoreći o restrukturiranju javnih preduzeća, Savić je rekao da je ono neophodno zbog nas samih. 
„Mi prosto za to nemamo sredstava, nismo imali ni ranije, pa smo ulazili u deficit. Sada za to nema prostora, a ni EU to neće finansirati“, reako je Savić. 
Savić je na pitanje da li je, kako je to rekao premijer Aleksandar Vučić, sada „zdraviji novčanik Srbije“, rekao: 
„Sigurno imamo zdraviju finansijsku situaciju nego ranije. Ovu godinu treba da završimo sa deficitom od pet odsto, a možda i manje“, rekao je Savić. 
Kako je rekao, od revizije sporazuma sa MMF-om ne bi trebalo da strepimo. 
„Ovo je samo prva provera onoga što je duža priča. U pitanju je trogodišnji program u kome treba sprovesti reforme, a ovog puta je kombinovan sa jakom podrškom Svetske banke jer ima jaku komponentu strukturnih reformi. Mi smo uradili šta smo mogli, ušli smo u program uz započete reforme, nove zakone, nastavljena je fiskalna konsolidacija, smanjeni su javni rashodi“, rekao je Savić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Svaka im čast – to je pravi omaž najvećim umovima ovog sveta. Tjuring je svojom mašinom značajno skratio rat, do je nije bilo pitanje je koliko bi trajao, koliko bi još ljudi bilo pobijeno i, konačno, kakav bi ishod rata bio.
    Žalosno je kakav je odnos čovečanstva bio prema ovom čoveku.
    Verujem da u Srbiji razmišljaju da stavljaju slike Vođe i sportista na novčanice, jer Srbija je društvo doživljajne ekonomije, gde su zabava, sport i politika jedino što je bitno. Koga briga za obrazovanje i nauku, kad možete da kupite diplome?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.