Srbija

30.04.2015. 16:08

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Fiskalni savet: Nema prostora za povećanje plata pre 2017.

Srbija

30.04.2015. 16:08

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da reforme tek sada počinju i da nema prostora za povećanje plata i penzija pre 2017. godine.
„Progutana je žaba, smanjene su plate i penzije, mada smo mi mislili da je trebalo malo više, ali tek je sada zapravo postavljena platforma da se udari na najtežu stvar, na javna preduzeća i javni sektor u celini“, rekao je Petrović je u intervju za Novi magazin i dodao da reforme tek sada počinju.
Petrović ocenjuje da fiskalni rezultat u prvom tromesečju jeste bolji, ali ne za tridesetak milijardi dinara, kako pokazuje formalna računica, nego u suštini za 7-8 milijardi dinara. 
„To unapređenje, koje na godišnjem nivou planirani deficit može da smanji za tridesetak milijardi dinara, pre svega je posledica bolje naplate poreza kao rezultat boljeg obuhvata sive ekonomije“, istakao je Petrović. 
Ako treba govoriti o uspehu, kaže on, onda ga prvenstveno vidi u toj činjenici, ali ističe da je to tek približavanje efikasnosti naplata poreza iz 2012. godine. 
Međutim, imajući u vidu da mnoge mere kasne, prvi čovek Fiskalnog saveta ukazuje da povećanje plata i penzija nije moguće pre 2017. 
Zapošljavanje u budžetskom sektoru treba ove godine da se smanji za pet odsto, kao i 2016. i 2017. godine, ali planovi za otpuštanje, međutim, kako je istakao, još nisu napravljeni, tako da svih planiranih ušteda po tom osnovu najverovatnije neće biti. 
„To će povećati deficit“, ističe on. 
Značajni pomak, tvrdi Petrović, nije napravljen ni u rešavanju sudbine preduzeća u restrukturiranju, tako da nije isključeno da se i tu pojave neki dodatni troškovi. 
„Stoga je lako moguće da će povećana naplata poreza morati da se iskoristi na pokrivanje troškova u nekim drugim segmentima budžeta“, konstatovao je prvi čovek Fiskalnog saveta. 
Ako i bude nekih ušteda u ovoj godini, Petrović ističe da njih ne treba potrošiti na povećanje plata i penzija, nego na povećanje investicija. 
Govoreći o privrednom rastu, kaže da statistički pokazatelji zavaravaju jer ni u ovoj ni u narednoj godini ne možemo da očekujemo neki privredni rast. 
„Verovatno će se on kretati oko nule. Do rasta može doći tek 2017. godine, a ni to nije sigurno, odnosno biće potrebno da budu ispunjeni neki preduslovi“, istakao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.