Srbija

24.08.2021. 10:51

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Fabrika vode u Zrenjaninu oglašena na prodaju, grad ima prvenstvo u kupovini

Erste banka je pre nekoliko dana najavila da će na ime kreditnog duga Fabrike vode u Zrenjaninu namiriti svoja potraživanja iz založnog prava, piše list Danas.  Potencijalni kupac fabrike od osam miliona evra, u gradu koji više ...

Foto: Pixabay

Srbija

24.08.2021. 10:51

Erste banka je pre nekoliko dana najavila da će na ime kreditnog duga Fabrike vode u Zrenjaninu namiriti svoja potraživanja iz založnog prava, piše list Danas.  Potencijalni kupac fabrike od osam miliona evra, u gradu koji više decenija nema ispravnu vodu i koji prilikom njene kupovine ima prednost, za sada nije poznat.

Grad Zrenjanin ima prvenstvo kupovine, jer je obezbedio investitoru građevinsko zemljište i potrebnu infrastrukturu, ali za sada nema naznaka da bi do preuzimanja moglo da dođe. Ili se možda, kako se navodi, takva informacija čuva za predizbornu kampanju. Nema potvrde ni da li je potencijalni novi partner arapska firma Metito, koja gradi fabriku otpadnih voda u Zrenjaninu.

Autor tima koji je radio stručnu procenu zrenjaninske fabrike vode, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu Nenad Ivanišević, kaže da je fabrika u takvom stanju da nije sposobna da u kontinuitetu proizvodi dovoljne količine vode.

„Erste banka jeste dala kredit i stavila hipoteku, tako da ima pravo da prodaje. Zaista je velika glavobolja kome prodati takav pogon, koji ne plasira svoj proizvod i koji trenutno ne radi“, kaže Ivanišević.

Stručna komisija, na čijem je čelu bio, konstatovala je da je neophodno rekonstruisati pogon da bi mogao da radi i snabdeva Zrenjanin vodom.

„Najznačajnije promene ticale bi se predtretmana vode i rezervoara vode. Neophodno je uraditi idejni projekat za te izmene i radove, kao i tahoekonomsku analizu koja će pokazati troškove radova i cenu tako prerađene vode. Biće potrebno da se obnovi gradska vodovodna mreža jer su cevi stare i prečišćenu vodu ne treba neispravnim cevima dostavljati potrošačima“, objasnio je Ivanišević.

Zrenjanin: Fabrika vode ne ispunjava tehničke uslove
Građanski preokret: Aljkava odluka o dozvoli za Linglong u Zrenjaninu
Linglong dobio saglasnost za deo fabrike u Zrenjaninu

Iz firme Avital doo, koja je u vlasništvu Izraelca Meir Avitala koji se vodio kao većinski vlasnik zrenjaninske fabrike vode, jer je otkupio udeo od Beograđanina Nenada Obradovića, kažu da sada nije trenutak za oglašavanje, ali da će uputiti odgovore kada na to budu spremni.

Ipak, kako se navodi, u Agenciji za privredne registre (APR) je došlo do promene, pa službeni naziv pogona za preradu vode, po prijavi Ivane Glišić Zaveđi, više nije Fabrika vode DOO Beograd, već je sada Fabrika vode DOO Zrenjanin. U samom pogonu, nije moguće pronaći nikog od zaposlenih, a ne zna ni sudbina njih 14.

Shodno odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Erste Bank ad Novi Sad kao poverilac pred nadležnim sudom je pokrenula izvršni postupak prodajom Fabrike vode u Zrenjaninu, nakon donošenja rešenja o izvršenju, postupak sprovođenja izvršenja prelazi u nadležnost javnog izvršitelja.

„On će poštujući sve zakonske odredbe po sticanju uslova sprovesti elektronsko javno nadmetanje putem namenske platforme ‘e-Aukcija’. Zaključak o prodaji će shodno odredbama Zakona biti objavljen na elektronskoj oglasnoj tabli Komore javnih izvršitelja, na portalu elektronske prodaje dok će ga Erste Banka objaviti u sredstvima javnog informisanja čime će postupak prodaje biti transparentan i javan“, navodi Erste banka.

Ona dodaje da će u okviru svojih ovlašćenja kao poverilac u ovom postupku u svakom trenutku biti na raspolaganju svim zainteresovanim stranama kako bi se ova situacija rešila na najbolji način u korist građana Zrenjanina.

Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina saopštilo je krajem januara, da prema nalazima stručne komisije, privatna fabrika vode u tom gradu ne ispunjava nijedan od 34 tehnička uslova za pravilan rad.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.