Srbija

27.08.2021. 16:55

Saopštenje, Fonet

Autor: Nova Ekonomija

Kazne za ilegalnu ekspoloataciju minerala veće i do 300 puta

Vlada Srbije donela je uredbu kojom je odredila da kazne za nelegalno iskopavanje mineralnih sirovina veće vrednosti budu i do 300 puta veće nego ranije. Za nelegalno iskopane mineralne sirovine manje vrednosti kazne će biti trostruko manje. ...

Foto: Pixabay

Srbija

27.08.2021. 16:55

Vlada Srbije donela je uredbu kojom je odredila da kazne za nelegalno iskopavanje mineralnih sirovina veće vrednosti budu i do 300 puta veće nego ranije. Za nelegalno iskopane mineralne sirovine manje vrednosti kazne će biti trostruko manje.

Prema prethodnim propisima, za sirovinu eksploatisanu bez potrebnih odobrenja, postojala je obaveza plaćanja naknade štete u istom iznosu kao i kad se eksploatacija obavlja legalno.

Za eksploataciju kamena kao tehničkog građevinskog materijala nelegalnom eksploatacijom po novoj uredbi plaća se naknada štete u 60 puta većem iznosu.

Ranije se za nelegalnu eksploataciju 80.000 tona kamena, sa naknadom od 24 dinara po toni, plaćana naknada štete od 1,9 miliona dinara ili oko 16.000 evra.

Prema novoj Uredbi, na tržišnu vrednost sirovine od 475 dinara po toni u trostrukom iznosu, naknada štete se uvećava na 114 miliona dinara, odnosno skoro milion evra.

„Država u oblasti rudarstva štiti interese kompanija, na štetu građana“
Razvoj rudarstva po svaku cenu, za dozvolu dovoljna želja za kopanjem

Kod mineralnih sirovina koje imaju veću vrednost, iznos naknade štete uvećava se i do 300 puta u odnosu na ranije propise.

Pored uvećane naknade štete, za nelegalnu eksploataciju predviđene su zabrana rada i kazna za privredni prestup u iznosu do tri miliona dinara, koje se izriču na osnovu obavljenog inspekcijskog nadzora.

Uredba je doneta kako bi se sprečila i sankcionisala nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina i obeshrabrilo izvođenje eksploatacionih radova bez odobrenja, uz ostvarivanje većeg finansijskog efekta za budžet u slučajevima kršenja zakona.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.