Srbija

14.09.2021. 16:16

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Popovićev kabinet finansira udruženje blisko SNS-u, suma i dalje tajna

Nova ekonomija i dalje pokušava da sazna ko sve dobija novac za državne projekte. ...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

14.09.2021. 16:16

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj finansira organizovanje Sajma ženskog inovacionog preduzetništa, koji realizuje udruženje „Lokalna samoorganizacija“, blisko povezano sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

To je za Novu ekonomiju potvrdila zastupnica udruženja Radana Bodiroga Avramović. Međutim, iz Kabineta ministra Nenada Popovića duže od pola meseca Novoj ekonomiji ne odgovaraju na koji način je dodeljivan novac za žensko inovaciono preduzetništvo, niti koliko je udruženje „Lokalna samoorganizacija“ dobilo sredstava od ovog Kabineta.

Zastupnica „Lokalne samoorganizacije“ je pomoćnica predsednika opštine Savski venac Radana Bodiroga Avramović, dok se u medijima kao osnivač organizacije navodi Milan Avramović, trenutni odbornik SNS u Savskom vencu, a bivši narodni poslanik Srpske radikalne stranke (SRS).

Sajam inovacionog preduzetništva, foto: Nova ekonomija

Iz ovog udruženja Novoj ekonomiji nisu odgovarali ni na poruke ni na pozive.

Zbog toga smo na Sajmu ženskog inovacionog preduzetništva, koje je organizovano proteklog vikenda na platou Geozavoda, na prostoru Beograda na vodi, pitali Bodiroga Avramović na koji način se finansira organizovanje Sajma.

Ona je prvo rekla da „ne može da odgovara na novinarska pitanja dok se sajam ne završi“, da bi zatim rekla da organizovanje Sajma finansira Kabinet za inovacije, ali je odbila da odgovori na osnovu kog projekta su novac dobili. 

OBEZBEDILI SNS-U VLAST NA SAVSKOM VENCU, PA DOBIJAJU NOVAC NA DRŽAVNIM KONKURSIMA

Iako je novinarka Nove ekonomije sagovornici prišla sa upaljenim i jasno vidljivim mikrofonom na telefonu i predstavila se pre nego što su započele razgovor, Bodiroga Avramović je rekla da će podneti krivičnu prijavu zbog neovlašćenog snimanja.

Na sajtu zenepreduzetnice.rs navodi se da se Sajam ženskog inovacionog preduzetništva organizuje Grad Beograd pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj, a u realizaciji udruženja „Lokalna samoorganizacija“.

Nova ekonomija je pisala o tome da je Milan Avramović na izborima 2016. godine ušao u opštinsku skupštinu kao nestranački kandidat ispred liste „Pobedimo stranke izglasajmo narod – Lokalna samoorganizacija Savski venac“, a zatim pružio podršku SNS prilikom glasanja za izbor predsednika opštine.

Na taj način, SNS je, sa jednim glasom više od opozicije, uspeo da preuzme vlast u Savskom vencu i postavi Irenu Vujović za predsednicu opštine.

Udruženje „Lokalna samoorganizacija“ je u avgustu ove godine dobilo 950.000 dinara od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za razvoj projekta „Planirajmo zajedno“.

Pre četiri godine, u julu 2017. godine, organizacija je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dobila 1,5 miliona dinara za besplatne obuke za žene iz IT oblasti.

VODITELJKA TV PINK OSTALA BEZ ANGAŽMANA ZA MOTIVACIONE GOVORE NAKON PISANJA NOVE EKONOMIJE

Prema podacima u okviru preliminarne liste programa za dodelu sredstava (jer konačna lista nije dostupna na sajtu Ministartvu, niti je dostavljena na upit Nove ekonomije) za IT obuke namenjene starijim sugrađanima istog ministarstva, udruženje je 2017. godine dobilo i 800.000 dinara za sprovođenje programa „IT za treće doba“.

Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj na svom sajtu ima istaknut Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva.

Na internet stranici je naznačeno da su sredstava za 2021. namenjena za ovaj program utrošena, ali se osim poziva za konkurisanje i prateće dokumentacije ne nalaze odluke o dodeli sredstava iz kojih bi se moglo saznati na koji način su sredstva potrošena.

Nova ekonomija je od Kabineta tražila odluke o dodeli sredstava za programe podrške ženskom inovacionom preduzetništvu za ovu, ali i prethodne godine, ali ih takođe nismo dobili sve do objavljivanja teksta.

Na pitanja nisu odgovorili ni iz uprave Grada Beograda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.