Svet

10.05.2015. 19:48

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka: Učinićemo sve što možemo da Grčka ostane u evrozoni

Svet

10.05.2015. 19:48

Nemački ministar finansija rekao je da će njegova zemlja učiniti sve što može da zadrži Grčku u evro zoni pod ‘opravdanim uslovima’.
Ministri finansija evro zone sastaće se danas, dok Atina istovremeno vodi pregovore sa kreditorima, koji veoma sporo napreduju.
Šojble je za današnje izdanje nemačkog lista Frankfurter algemajne zontagcajtung rekao da ne misli „da će do tada sve biti rešeno“. 
On je dodao da je u razgovorima Grčke i njenih kreditora (Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija) poboljšana atmosfera, ali da nije došlo do suštinskog pomaka. 
Šojble je naveo da nemačka kancelarka Angela Merkel „zna da moramo sve da učinimo da zadržimo Grčku u evro zoni pod opravdanim uslovima“. 
„To ne sme da propadne zbog nas“, istakao je nemački ministar. 
Grčka je sprovela velike mere štednje u sklopu paketa pomoći od 240milijardi evra koji je dogovoren 2010. sa „trojkom“. 
Ta zemlja ima na raspolaganju još oko sedam milijardi evra iz tog paketa ukoliko ispuni uslove „trojke“, a 1,8 milijardi joj je hitno potrebno da ne bi bankrotirala. 
Prosečna mesečna plata u Grčkoj je 600 evra, nezaposlenost je 25 odsto, dok je nezaposlenost mladih skoro 50 odsto, a ekonomija je od početka krize u evrozoni doživela pad od 25 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.