Srbija

30.09.2021. 10:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sindikat Srbija Kargo najavio štrajk glađu zbog malih plata

Zbog "neispunjenja obećanja" 40 odsto radnika i dalje ispod "minimalca"....

Pixabay

Srbija

30.09.2021. 10:29

Sindikat Srbija Kargo najavili su da će od 15. oktobra ispred Vlade Srbije započeti štrajk glađu, zbog „neispunjenja obećanja“ premijerke Ane Brnabić o povećanju plata. Kako navode iz Sindikata državnog preduzeća za teretni železnički saobraćaj, 40 odsto radnika radi Srbija Kargo radi ispod „minimalca“. 

U saopštenju se dodaje da je sindikat više puta obaveštavao Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o stanju na železnici i veoma niskim zaradama.

„U slučaju da ne dođe do dogovora zaposleni će posle 15. oktobra izaći ispred Vlade i štrajkovati glađu do ispunjenja zahteva“, navodi Sindikat Srbija Kargo. 

Sindikat navodi da zarade u preduzeću Srbija Kargo nisu povećane od 2015. godine (osim pet odsto u 2021. godini), dok su u ostalim državnim preduzećima povećavane više puta. 

Ministarstvo finansija raspisalo je konkurs za angažovanje konsultanta radi restrukturiranja preduzeća Srbija Kargo i ostalih železničkih društava, čemu se Sindikat Srbija Kargo „oštro protivi“ i traži da bude uključen u taj proces.

Sindikat traži da se „hitno krene u pregovore i rešavanje nagomilanih problema“. 

Sindikat je zajedno sa zaposlenima 23. marta protestovao ispred Upravne zgrade Železnice Srbije. Na zahtev premijerke Brnabić, štrajkački odbor je odložio protest, jer je ona dala rok od tri meseca da se reši problem železničara. Rešenje, kako navode, nije pronađeno do današnjeg dana.

Navode i da je Ministarstvo građevinarstva ponudilo jedonkratnu pomoć zaposlenima, ali je Sindikat Srbija Kargo istu odbio, traživši da se do konačnog usklađivanja zarada i rešenja problema isplaćuje linearno po 5.000 dinara na mesečnom nivou. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.