Svet

12.05.2015. 11:34

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Varufakis: Grčka likvidna još nekoliko nedelja

Svet

12.05.2015. 11:34

Grčki ministar finansija Janis Varufakis tvrdi da je finansijska situacija u Grčkoj izuzetno hitna i da će za nekoliko nedelja kriza dostići vrhunac.
„Pitanje likvidnosti je izuzetno važno pitanje. To je poznato, nemojmo okolišati. Sa vremenske perspektive, govorimo o nekoliko idućih nedelja“, rekao je Varufakis novinarima u Briselu.
Njegovo upozorenje je usledilo posle sastanka ministara finansija evrozone u Briselu na kom su razgovarali o odblokiranju isplate preostale tranše kredita Atini u vrednosti od 7,2 milijarde evra. Po okončanju sastanka, ministri su poručili da je zvanična Atina ostvarila napredak, ali da je potrebno još vremena i napora kako bi se premostile razlike u preostalim pitanjima. 
Kako podseća „Bi-Bi-Si“, Grčka je juče pokrenula transfer 750 miliona evra vredne tranše kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), dan pre isteka roka. 
Krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći. Finansije Grčke su ovom trenutku u izuzetno lošem stanju da je u jednom trenutku čak bila primorana da traži pomoć od javnih entiteta, navodi britanski servis. 
U narednom periodu, zvaničnoj Atini dospevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi evra, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde evra u julu i avgustu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sve 4 agencije su SNS provajderi, što dovoljno govori o subvenciji. I nijedna od njih nije u prvih pet glavnih agencija sa najviše dovedenih turista. Pre neku godinu je Tara turs dobila nagradu za najbolju incoming agenciju za grupu od 20 low budget italijana. A ima agencija koje dovode na stotine mesečno, i to high budget klijente.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.