Srbija

13.05.2015. 10:32

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Đuričin: Smanjenje deficita dobro, ali ekonomija je pred kliničkom smrću

Srbija

13.05.2015. 10:32

Vlada Srbije uspešno je prošla prvu stepenicu fiskalne konsolidacije, jer je smanjenje budžetskog deficita i zaokret ka privrednom rastu bolji od očekivanja.

To je izjavio profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin ali i naglasio da sledeća faza treba da bude podizanje nivoa privrednih aktivnosti i reindustrijalizacija zemlje.

Budžetski deficit je značajno redukovan, a od negativnih projekcija rasta sada se očekuje bar nulta stopa ili pozitivan privredni rast na kraju godine i to je ohrabrenje, rekao je Đuričin i naglasio da je neophodno podizanje nivoa ekonomske aktivnosti u Srbiji.

Ohrabrujući su rezultati fiskalne konsolidacije u prva četiri meseca ove godine, ali treba imati u vidu da je snaga srpske ekonomije sada takva da smo u pred-fazi „kliničke smrti“ i to najviše zbog deindistrijalizacije koja je sprovođena prethodnih godina i zato što naša ekonomija zavisi od uvoza i strane štednje, istakao je Đuričin i ponovio da je jedini izlaz reindustrijalizacija. 

„Finansijaka konsolidacija je nužno zlo, a posle toga treba da usledi faza investicija i restrukturiranja“, dodao je Đuričin i naglasio da je sada potreban industrijski i socijalni razvoj zemlje, uz podršku države, a ne da se sve prepusti „nevidljivoj ruci tržišta“. 

„Nevidljiva ruka tržišta više ne sme da bude alibi ni jednoj vladi u Srbiji za nečinjenje, jer se to promenilo i u ekonomskoj teoriji i praksi“, kazao je Đuričin. 

Sada više ne treba da bude reči o tome da li postoji politička volja za reindustrijalizaciju u Srbiji, sada je to neminovnost, poručio je Đuričin, istakavši da za to treba dosta vremena i sredstava, ali to ne može spontano i „nevidljivom rukom tržišta“ već uz sistemski plan Vlade. 

On je naglasio da je makroekonomske mere u Srbiji ubuduće treba da budu u funkciji privrednog razvoja i u skladu sa potrebama preduzeća. 

Kada je reč o zahtevima MMF-a za povećanje cena struje, Điričin je ocenio da je prirodno očekivanje MMF-a da počne otklanjenje cenovnih dispariteta, među kojima su najznačajnije cene struje, kao i da resursi koje kontroliše država budu ekonomski održivi. 

„Ne može to više da se odlaže i moramo se prilagoditi na trend rasta cena struje bar kao u regionu“, ocenio je Đuričin.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Jedino logicno je da udare na advokate prvo i popove, jer oni nemaju gde, nema za njih emigracije,njihova struka ih nece odvesti na zapad i moraju ostati i platiti poreze. IT sektor ce lako napolje, gde su porezi manji, ili bar plate vece…evo moj odgovor na ovo je: Berlin. Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.