Svet

14.05.2015. 10:41

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rumunija od 2012. beleži stalan privredni rast

Svet

14.05.2015. 10:41

Bruto domaći prozvod Rumunije je u prvom tromesečiju 2015. porastao 1,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a u odnosu na isti period prošle godine 4,2 odsto.

Rumunski premijer Viktor Ponta je prošle sedmice izjavio da vlada predviđa rast BDP u 2015. između 2,8 i 3,1 odsto.

Vlada računa da će smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na prehrambene proizvode, sa aktuelnih 24 na 9 odsto, počev od prvog juna, podstaknuti potrošnju, prenosi AFP. 

Nove poreske mere, koje takođe predviđaju smanjenje PDV za servisne usluge i neprehrambenu robu sa sadašnjih 24 na 20 odsto počev od januara 2016, hladno su primili predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije čija se zajednička misija u Bukureštu očekuje tokom naredne sedmice. 

Privredni rast Rumunije je 2014. dostigao 2,8 odsto, a BDP je iznosio oko 150 milijardi evra. 

Jedna od najsiromašnijih zemalja EU, koja još uvek nije članica evrozone, Rumunija, beleži privredni rast od 2012. 

U 2013. zabeležen je ubedljiv rast BDP od 3,4 odsto. 

Zemlja je izašla iz recesije zahvaljući hitnoj pozajmici od 20 milijardi evra koju su joj 2009. dodeli međunarodni kreditori, ali i zahvaljujući preduzetim merama, među kojima je bilo i smanjenje plata i penzija. 

Ona je 2013. zaključila novi sporazum o dvogodišnjem kreditu od četiri milijarde evra, dok su se vlasti, zauzvrat, obavezale da će sprovesti reforme koje od nje zahtevaju međunarodne institucije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je ova zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlučio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogućnost (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.