Srbija

15.10.2021. 17:06

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Većina odsto osoba sa invaliditetom traži posao duže od godinu dana

U Srbiji četvrtina stanovnika živi u riziku od siromaštva, među kojima su posebno ugroženi su Romi, osobe sa invaliditetom, mladi u ruralnim sredinama, žene, lica bez obrazovanja ili sa niskim nivoom obrazovanja, stanovništvo izvan...

Promo

Srbija

15.10.2021. 17:06

U Srbiji četvrtina stanovnika živi u riziku od siromaštva, među kojima su posebno ugroženi  Romi, osobe sa invaliditetom, mladi u ruralnim sredinama, žene, lica bez obrazovanja ili sa niskim nivoom obrazovanja, stanovništvo izvan gradskih sredina i drugi.

Prema poslednjem popisu, u Srbiji živi oko 150.000 Roma i Romkinja među kojima je zaposlenost duplo niža nego u opštoj populaciji, a stopa nezaposlenosti je čak četiri puta viša, pri tom je 70% dugoročno nezaposleno .

Srbija porezima opterećuje siromašne

Tokom prošle godine u našoj zemlji je bilo 19.226 nezaposlenih osoba sa invaliditetom. 76,4% traži posao duže od 12 meseci , dok njih 61,9% posao traži duže od dve godine.  

Većini radno sposobnih pripadnika/ca ovih ranjivih grupa nedostaje adekvatan stepen obrazovanja i veštine kako bi se uspešno uključili na tržište rada.

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, uz stručnu podršku GFA consulting group GmbH, ima za cilj da pruži podršku korisnicima za bolje pozicioniranje na tržištu rada, kroz kratkoročne i dugoročne, formalne i neformalne obuke, pomoću kojih im se povećavaju šanse za zaposlenje. Pored ovih mera, program u saradnji sa privatnim sektorom, organizuje specijalizovane prakse i obuke za potrebe poslodavaca.

Program trenutno otvara novi ciklus podrške i poziva sve zainteresovane preduzetnike, mala, srednja i velika preduzeća koji imaju potrebu za novim zapošljavanjem i žele da pruže podršku marginalizovanim grupama da unaprede svoja znanja i veštine, bolje se pozicioniraju na tržištu rada i povećaju zapošljivost, da se prijave za program.

Više informacija o javnom pozivu, kriterijumima za učešće i ocenjivanje možete pronaći ovde.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.