Srbija

18.10.2021. 11:02

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Udruženja traže ostavku Zorane Mihajlović zbog sukoba interesa

Udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Podrinjski anti-korupcijski tim (PAKT) i Ne damo Jadar traže da ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica vlade Zorana Mihailović pod hitno podnese ostavku. Razlog za to je, kako s...

Foto: Wikipedia/ Mister No/https://web.archive.org/web/20161025025528/http://www.panoramio.com/user/5152111?with_photo_id=82448662

Srbija

18.10.2021. 11:02

Udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Podrinjski anti-korupcijski tim (PAKT) i „Ne damo Jadar“ traže da ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihailović podnese ostavku zbog, kako tvrde, saradnje firme njenog ujaka i kompanije koja istražuje litijum na teritoriji Grada Valjeva.

Kako se navodi u saopštenju, preduzeće Euro Lithium Balkan koje ima dozvolu za istraživanje litijuma na teritoriji Valjeva, angažovalo je preduzeće Zajača ing čiji je vlasnik Milutin Bojić, navodno ujak ministarke Mihailović.

Udruženja smatraju da tako „ozbiljno narušen integritet funkcija koje obavlja Mihailovićeva“, jer je njeno ministarstvo izdalo Rešenje o odobrenju istraživačkih radova kompaniji Euro Lithium.

PAKT je na svom portalu objavio i fotografiju za koju smatraju da dokazuje njihove tvrdnje.

Udruženja pitaju da li je Euro Litium na taj način „vratio kontra uslugu ministarki rudarstva“.

„Postoje i brojna svedočenja meštana doline Jadra da je upravo ista firma izvodila istražna bušenja i za kompaniju Rio Tinto, ali se niko svojevremeno nije setio da zabeleži ove događaje, pa konkretnih dokaza osim svedočenja meštana nema“, piše u saopštenju.

Navodi se da je kompanija ujaka Zorane Mihailović od 2012. godine sarađivala i sa Elektro privredom Srbije Beograd od koje je dobijala javne nabavke i Rudarskim basenom Kolubara doo Lazarevac u ukupnoj vrednosti od 689.554 evra.

„Sada je uz konkretne dokaze iz Lukovca kod Valjeva dodatno kompromitovan i Projekat Jadar uz brojne skandale koji prate realizaciju projekta Rio Tinta“, dodaje se u saopštenju.

O RUDNIKU LITIJUMA TREBA JAVNO PRIČATI NA OSNOVU ČINJENICA, A NE EMOCIJA

Udruženja smatraju da planirana istraživanja u okolini Valjeva, Jagodine, Gornjeg Milanovca, Požege i Kragujevca imaju za krajnji cilj iskopavanje rude litijuma, dok se njena hemijska prerada planira samo u Loznici.

Prema njihovim rečima ministarka duguje odgovore na pitanje o tome koja je uloga nje i njenog rođenog ujaka u ‘sveopštem napadu na prirodna bogatstva i litijum u Srbiji’. Podsećaju da u ozbiljnim državama takve situacije neminovno vode ostavci i akcijama tužilaštva koje je nadležno za korupciju.

Preduzeće Euro Litihium je za Novu ekonomiju potvrdilo da istražuje litijum u okolini Valjeva, ali je naglašeno da još nije utvrđena isplativost rudnika. Tada su negirali i da njihovi poslovi u Srbiji imaju bilo kakve veze sa kompanijom Rio Tinto.

Rio Tinto u okolini Loznice planira da otvori rudnik litijuma i postrojenje za preradu rude jadarit. Protiv njhovog Projekta Jadar bune se brojne organizacije i građani je smatraju da bi izazvao ekološke probleme. Rio Tinto, koji je u svetu poznat po brojnim ekološkim incidentima, trvdi da će tokom realizacije svog projekta u Srbiji voditi računa o zaštiti životne sredine.

ŠTA SVE ZNAMO O PROJEKTU ZA ISKOPAVANJE LITIJUMA U DOLINI JADRA?
U OKOLINI VALJEVA SE ISTRAŽUJE LITIJUM, ISPLATIVOST RUDNIKA ZA SADA UPITNA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.