Srbija

18.10.2021. 18:00

Saopštenje, Beta, Valjevska posla

Autor: Nova Ekonomija

Zorana Mihajlović: Ministarstvo nije izdavalo dozvole Euro Lithium-u

Reagujući na saopštenje nevladinih organizacija u kojem traži njena smena Zorane Mihajlović, tvrdi da njeno ministarstvo nije izdalo ni jednu dozvolu kompaniji Euro Lithium, prenosi Danas online. Euro Lithium je takođe reagovao navode...

Foto: Pixabay

Srbija

18.10.2021. 18:00

Reagujući na saopštenje nevladinih organizacija u kojem traži njena smena, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je saopštila da ministarstvo koje vodi nije izdalo nijednu dozvolu kompaniji Euro Lithium, prenosi Danas onlineEuro Lithium je takođe reagovao, navodeći da se kompanije sa kojima sarađuje bira putem tendera, u skladu sa poslovnim standardima i važećim propisima i zakonima.

Mihajlovićeva je, povodom saopštenja udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, PAKT-a i „Ne damo Jadar“, naglasila da izbor firmi koje angažuju kompanije koje dobiju istražna prava nije u nadležnosti ministarstva, već ih biraju same kompanije na osnovu javnog poziva.

Rekla je i da je od 2016. godine to ministarstvo ukinulo tri od ukupno tri odobrenja za istraživanje. Udruženja inače ukazuju na njeno navodno narušavanje Eintegriteta funkcija koje obavlja“, jer Euro Lithium sarađuje sa kompanijom njenog rođenog ujaka.

„Jasno je da neistine koje su izneli predstavljaju napad na mene zbog toga što podržavam Projekat Jadar (kompanije Rio Tinto). Odluke o projektu donosiće se kad budu završene sve studije u vezi sa zaštitom životne sredine, a poslednju reč imaće građani na referendumu, a ne pojedinci i organizacije koje napadima na mene i iznošenjem neistina pokušavaju da ga opstruiraju“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Kompanija Euro Lithium Balkan d.o.o. koja u okolini Valjeva vrši istraživanja litijuma i borata, tvrdi da je njena poslovna politika u skladu sa evropskim i svetskim intencijama u oblasti tržišne ekonomije i da se odabir saradnika vrši po ustaljenoj praksi u tržišnim uslovima.

„Euro Lithium Balkan d.o.o. je nosilac istraživanja koja su uvek multidisciplinarna i u kojima učestvuje veliki broj stručnjaka, kompanija i saradnika. Za svaki od vidova istraživanja angažujemo izvođače, najbolje u svojoj oblasti, prema kriterijumima koji su interni i nijedno ministarstvo nije, niti može da utiče na te procese“, dodaje se u saopštenju koje je preneo portal Valjevska posla.

Udruženja traže ostavku Zorane Mihajlović zbog sukoba interesa

Dodaje se da je zahtev za ponude kompanijama koje izvode istražno bušenje, što je deo celokupnog istražnog procesa, upućen 22. februara sledećim kompanijama: Geoing Group d.o.o, Zajača Ing d.o.o, Geomag d.o.o, Reflex Drilling d.o.o.

„Na ovom tenderu posao su dobili Geomag, sa najviše iskustva i Zajača ing, koja je ponudila najnižu cenu i posluje četvrt veka“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da Euro Lithium Balkan d.o.o u Srbiji posluje od maja 2015. godine i da se rukovodi time da u izboru kompanija sa kojima sarađuje osnovni kriterijum bude portfolio firme, iskustvo u oblasti u kojoj posluje, kao i finansijska ponuda.

„Naše poslovanje u Srbiji i prava koja smo dobili za geološka istraživanja u potpunosti su u skladu sa zakonom, a odabir pravnih lica sa kojima poslovno sarađujemo je politika naše kompanije na koju niko ne može da utiče“, dodaje se u saopštenju.

ŠTA SVE ZNAMO O PROJEKTU ZA ISKOPAVANJE LITIJUMA U DOLINI JADRA?
U OKOLINI VALJEVA SE ISTRAŽUJE LITIJUM, ISPLATIVOST RUDNIKA ZA SADA UPITNA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.