Srbija

19.10.2021. 16:05

CINS

Autor: Nova Ekonomija

CINS: SNS od dolaska na vlast došao do milionskih nekretnina

Srpska napredna stranka je od dolaska na vlast postala vlasnik građevinskih objekata i zemljišta u vrednosti iznad 224 miliona dinara, piše CINS.Jedna od nekretnina nalazi se na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom. ...

Foto: Printskrin - CINS

Srbija

19.10.2021. 16:05

Srpska napredna stranka (SNS) je od dolaska na vlast postala vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrednog više od 224 miliona dinara, piše CINS.

Jedna od nekretnina nalazi se na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom. Na ovoj lokaciji gde se nalazi salaš sa bazenom održavane su edukacije za polaznike Akademije za mlade lidere SNS-a. 

CINS: Funkcioneru SNS-a na aerodromu oduzeta slika Paje Jovanovića

SNS je ovaj vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

Vladajuća partija je 2014. godine po hitnom postupku izmenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici CINS-a.

CINS je ranije pisao o prostorijama na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, gde se nalazi sedište stranke.

Te prostorije su pripadale firmi Vetfarm koja je otišla u stečaj pa ih je konzorcijum od 27 ljudi, uglavnom iz Kruševca, na čelu sa tadašnjim lokalnim odbornikom SNS-a Veliborom Jovanovićem, na licitaciji kupio za oko 250 hiljada evra.

SNS-u su ih donirali 2017. godine, ali kako je CINS saznao vrednost tog poklona je daleko premašila dozvoljenu vrednost, zbog čega Agencija za sprečavanje korupcije ispituje čitav slučaj.

Advokat koji Vesiću ustupa kamper od države dobija milionske poslove

Međutim, nedugo nakon salaša u Subotici, u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Za to su, prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili 43,5 miliona dinara.

U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink. Vlasnica prostora bila je supruga direktora te firme, Saše Stojkovića, koji kaže da je kupoprodajni ugovor potpisan sa Vučićem.

Na istoj adresi, CINS otkriva, SNS je postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke.  

SNS ima još jednu nekretninu kod još jedne granice, ovog puta srpsko-rumunske.

U Srpskoj Crnji, malom banatskom mestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.