Srbija

21.10.2021. 14:21

Mina Buđevac

Autor: Nova Ekonomija

„Nema nezavisnog sudstva bez ekonomske nezavisnosti sudija“

Advokatski protestni odbor predložio je da se pored postojećih sudskih taksi, koje ne idu sudovima, uvede dodatna sudijska taksa koja bi se direktno na račun suda uplaćivala po pravosnažnosti pojedinačnog postupka. Advokat Miroslav Ž...

Foto: Medija centar Beograd

Srbija

21.10.2021. 14:21

Advokatski protestni odbor predložio je da se pored postojećih sudskih taksi, koje ne idu sudovima, uvede dodatna sudijska taksa koja bi se direktno na račun suda uplaćivala po pravosnažnosti pojedinačnog postupka. Advokat Miroslav Živković ocenio je da bi sudstvo na taj način steklo ekonomsku nezavisnost, što bi rezultiralo potpunom autonomijom sudijskog odlučivanja. 

„Taj novac, stečen taksama mislim da bi pozlatio i sud i sudije, i da bi oni konačno imali ekonomsku nezavisnost“, dodaje Živković.

Živković ocenjuje da svako ko „ima malo novca u džepu“ može da utiče na pravosuđe, dodavši da su se dosadašnje reforme te grane vlasti svodile na izvlačenje para iz pravosuđa i preusmeranja na drugu stranu.

„Advokati se muče po deset, petnanest godina da dobiju neki spor. Isti taj sudija mora sve to detaljno da prouči da bi doneo konačnu odluku i na kraju ko uzme pare? Novac uzme izvršitelj“, zaključio je Živković.

Advokatica Zlata Rašević navodi da sudije trenutno rade posao za sve one koji kasnije naplaćuju to, kao i da ta praksa mora da se promeni. 

„Svako ko je ekonomski moćniji može da utiče na to kakva će biti odluka nekog suda. Moramo u jednom trenutku ovo da prekinemo, a to možemo samo ako imamo adekvatno plaćenog sudiju, koji radi posao za koji dobija dovoljno novca“, kazala je Rašić.

Ona je dodala i da će sudije plaćati neko drugi ako to ne učine građani.

„Nažalost sve se vrti oko novca, pa u redu, ako se sve vrti oko novca – hajdemo da damo tom sudu novac, pa da on stvarno bude nezavistan i da to stvarno bude u ime naroda“, smatra Rašić.

Mina Buđevac

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.