Srbija

28.10.2021. 11:08

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Elektronska plaćanja poljoprivrednicima biće dostupna 2027. godine

Vlada Srbije saopštila je da se u Upravi za agrarna plaćanja uvodi eAgrar biti novi portal za efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava i efikasnije upravljanje isplatama subvencija u poljoprivredi i ruralnom razvoju.Novo s...

Foto: Pixabay

Srbija

28.10.2021. 11:08

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će se sistem eAgrar (specijalozovani internet portal) primenjivati po odloženom principu od jula naredne godine. Sistem za identifikaciju zemljišnjih parcela (LPIS) od januara 2025. godine, a IACS sistem plaćanja za poljoprivrednike od  januara 2027. godine.

Kao dozvoljen trošak poljoprivrednicima biće omogućena isplata avansnog dela EU subvencija u iznosu do 50% njijove ukupne vrednosti: „Na taj način će se IPARD korisnicima obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije“.

Upravi za agrarna plaćanja data je nadležnost da uspostavi IACS sistem.

Avansna isplata imaće bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju koja odgovara do 110% odobrenog avansnog iznosa. Zbog potrebe skraćenja vremena obrade zahteva predloženo je propisivanje obavezne dokumentacije prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje, dodaje se u saopštenju.

Biće sve više EU subvencija za poljoprivredu koje nećemo moći da iskoristimo

Ministarstvo dodaje da će korišćenje avansnog plaćanja uticati na bolje korišćenje finansijskog doprinosa EU srpskoj poljoprivredi. Očekuje se  i smanjenje rizika od vraćanja novca za neiskorišćenje subvencije, natrag u evropske fondove.

Srbija do sada bila izuzeta od tog pravila pa nepotrošeni novac nije morala da vrati, ali je dosta subvencija nije leglo na račune poljoprivrednika.

Za efikasniji sistem plaćanja u agraru čekaće se pet godina, jer će prema onome što je saopšteno iz ministarstva poljoprivrede zaživeti u januaru 2027. godine. Nova ekonomija je već pisala o problemima domaće administracije, zbog kojih nema efikasnijeg korišćenja subvencija iz EU IPARD fondova koje su namenjene za razne projekte poljoprivrednicima.

Problem dobijanja agrarnih EU subvencija u Srbiji je, kao tvrde upućeni je i netransparentno upravljanje konkursima.

KO ĆE SVE BITI OBUHVAĆEN POPISOM POLJOPRIVREDE 2023?
ZA SUBVENCIJE POLJOPRIVREDI IZDVOJENO 53 MILIJARDE DINARA
ZAHTEVI POLJOPRIVREDNIKA NA ČEKANJU, DRŽAVA KASNI SA ISPLATOM SUBVENCIJA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.