Svet

28.10.2021. 15:39

South China Morning Post, Bloomberg

Autor: Nova Ekonomija

Spanać u Kini poskupeo 157 odsto

Cene povrća u Kini naglo su porasle poslednjih nedelja, a u nekim slučajevima su veće i od mesa.Karfiol i brokoli koštaju 50 odsto više, dok je cena spanaća porasla 157 odsto u periodu od četiri nedelje, prenosi South China Morning...

Pixabay

Svet

28.10.2021. 15:39

Cene povrća u Kini naglo su porasle poslednjih nedelja, a u neke vrste povrća skuplje su i od mesa. Karfiol i brokoli koštaju 50 odsto više, dok je cena spanaća porasla 157 odsto u periodu od četiri nedelje, prenosi South China Morning Post. 

Veleprodajne cene povrća porasle su 28 odsto u četiri nedelje, do 22. oktobra, što je najveći nivo od februara, pokazali su podaci Ministarstva trgovine.

Na pekinškoj Šinfadi pijaci vreća od pola kilograma zelene salate ili vodenog spanaća koštala je u sredu čak 8 juana (126,7 dinara).

Sa druge strane ista količina svinjskog mesa košta od 8 juana(126,7 dinara) do 10,5 juana (oko 166 dinara), dok je cene iste količine piletine od 7 juana (110,8 dinara) do 10 juana (158,4 dinara). 

Prvo ugovor, pa otkup voća i povrća
Beogradske pijace: Planiraju se podzemne garaže, liftovi…

Obilne padavine u glavnim razvojim regionima oštetile su useve, a rastuće cene uglja dovele su i do poskupljenja uzgoja u staklenicima. 

Ministarstvo poljoprivrede prošle nedelje je obećalo da će sprečiti gomilanje povrća i obezbediti stabilno snabdevanje.

„Zbog više različitih faktora, kao što su radno vreme i padavine, cene nekih jestivih poljoprivrednih proizvoda, pre svega povrća, ali i nekih sredstava za proizvodnju, nastavile su da rastu“, rekla je portparolka ministrstva trgovine Šu Jating (Shu Yuting). 

Ona je rekla da ministarstvo prati svakodnevne promene na tržištima povrća, mesa, žitarica i ulja kako bi ojačala sistem „ranog upozorenja“ i dodala da će se na vreme osloboditi državne rezerve kako bi se omogućila stabilnost cena i snabdevanja.

Pola dece u Srbiji jede voće svaki dan

Mnogi potrošači žalili su se na društvenim mrežama, navodeći da su šokirani cenama i da više ne mogu da priušte konzumaciju povrća.  

Ekonomisti očekuju da će jačanje inflacije biti privremeno, mada će cene verovatno ostati visoke narednih nekoliko meseci do pada tražnje tokom kineske Nove godine u februaru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.