Srbija

29.10.2021. 10:27

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Zašto država prvo prodala, pa otkupljuje Komercijalnu banku u Republici Srpskoj

U odluci Poštanske štedionice da kupi Komercijalnu banku Banjaluka, ne igra samo ekonomski već i politički faktor kao što je to uostalom bilo i prilikom odluke da svojevremeno Telekom Srbije kupi Telekom Srpske, pa i kod toga d...

Pixabay

Srbija

29.10.2021. 10:27

U odluci Poštanske štedionice da kupi Komercijalnu banku Banja Luka, ne igra samo ekonomski već i politički faktor kao što je to uostalom bilo i prilikom odluke da svojevremeno Telekom Srbije kupi Telekom Srpske, pa i kod toga da Komercijalna banka ima podružnice u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, piše list Danas u štampanom izdanju. 

Podsećamo, NLB grupa kupila je pre manje od godinu dana Komercijalnu banku plativši 395 miliona evra za državnih 83,2 odsto akcija i sa njom zajedno filijale u Banja Luci i Podgorici. Sada Poštanska štedionica otkupljuje banku u Banja Luci. 

„Ono što je pravo pitanje zašto država to nije uradila dok je još Komercijalna banka bila u njenim rukama i dok je sve moglo biti urađeno lakše i verovatno i jeftinije“, navodi Danas.

Danas na to pitanje nije dobio odgovor iz Ministarstva finansija.

Glavni broker brokerske kuće Momentum Nenad Gujaničić navodi da je država i ranije gurala banke u Poštansku. „Prvo propale banke kao što je Agrobanka, a nedavno i MTS banku“.

Zašto se prodaje Komercijalna banka

Slovenačka NLB banka i Poštanska štedionica objavile su da su napravile kupoprodajni ugovor o prodaji Komercijalne banke iz Banjaluke koji će biti realizovan najkasnije do marta sledeće godine kada se dobiju neophodne saglasnosti regulatornih tela.

Nije prošlo ni godinu dana od kako je NLB grupa kupila Komercijalnu banku plativši 395 miliona evra za državnih 83,2 odsto akcija i sa njom zajedno filijale u Banjaluci, Podgorici, a već banjalučka banka menja vlasnika.

Nije objavljeno po kojoj ceni će doći do preuzimanja na banjalučkoj berzi na kojoj se banka kotira, ali su još u junu bosanski mediji najavili to  preuzimanje, a zainteresovanost za kupovinu su potvrdili u Poštanskoj štedinici i Ministarstvu finansija Srbije.

Tada je pisalo da je Poštanska štedionica ponudila 60 odsto knjigovodstvene vrednosti, a da su Slovenci tražili 100 odsto.

Prema bilansima Komercijalne banke Banjaluka za 2020. knjigovodstvena vrednost banke je iznosila 30 miliona evra, što znači da je BPŠ ponudlila oko 19 miliona evra za banjalučku banku, navodi Danas.

U Poštanskoj kažu za Danas da će cena biti poznata nakon dobijanja saglasnosti svih regulatornih tela. 

Poštanska štedionica zauzima 6,4 odsto bankarskog tržišta Srbije mereno veličinom aktive. Iz bilansa banke vidi se izuzetno konzervativan pristup poslovanju. 

Komercijala banka Banjaluka je prošle godine ostvarila neto dobit od oko 11 miliona evra. Bilansna suma banke je iznosila na kraju 2020. skoro 800 miliona evra, a kapital 100 miliona evra. Ova banka ima oko pet odsto tržišta Republike Srpske. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.