Svet

21.05.2015. 11:22

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Pad prodaje automobila u Brazilu, otkazi u Mercedesu

Svet

21.05.2015. 11:22

Nemački proizvođač automobila Mercedes benc saopštio je da je ukinuo 500 radnih mesta u brazilskoj fabrici, a 7.000 radnika poslao je na kratkoročno odsustvo.
Portparol kompanije rekao je za Frans pres da se obavezno kratkoročno odsustvo u periodu od 1. do 15. juna odnosi na 7.000 od ukupno 10.5000 radnika u svim oblastima proizvodnje u fabrici Sao Bernardo dos Kampos, u blizini Sao Paula.
Prodaja automobila u Brazilu oštro je usporila, a ekonomija te zemlje petu uzastopnu godinu beleži nizak rast. Brazilu se ove godine prognozira negativan privredni rast od jedan odsto. Vlada je na privredno usporavanje reagovala podizanjem kamatnih stopa da bi ograničila inflaciju, ali to je kredite za velike kupovine, uključujući automobile, učinilo skupljim. 
Brazilska asocijacija proizvođača vozila Anfavea navodi da je proizvodnja automobila u četiri meseca zaključno sa aprilom pala 17,5 odsto na godišnjem nivou na 881.770 vozila, dok je prodaja smanjena 19,2 odsto na 893.630 vozila. 
Folksvagen, Ford i Dženeral motors takođe su poslali radnike na kratkoročno odsustvo usled pada prodaje. 
Brazil je nedavno pao na osmo mesto na listi najvećih svetskih proizvođača automobila, budući da je prošle godine u toj zemlji proizvedeno 3,15 miliona vozila, 560.000 manje nego u 2013.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.