Srbija

04.11.2021. 13:46

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Put ka prvom srpskom superklasteru

U Srbiji je u toku nacionalno istraživanje u cilju prepoznavanja četiri polja pivrede koja imaju najveći inovativni potencijal. Tokom 2022. izabrane oblasti će biti testirane u realnom okurženju.Krajnji cilj je da Srbija u naredne ...

Pixabay

Srbija

04.11.2021. 13:46

U Srbiji je u toku nacionalno istraživanje u cilju prepoznavanja četiri polja pivrede koja imaju najveći inovativni potencijal. Tokom 2022. godine te četiri oblasti će biti testirane u realnom okurženju. Krajnji cilj je da Srbija u naredne četiri godine dobije svoj prvi „superklaster“.

„Za sada smo identifikovali deset oblasti i do kraja godine očekujemo da ćemo od tih deset da izaberemo četiri domena, odnosno oblasti koje imajuju ekonomski, tehnološki i naučni potencijal da naprave inovacije visoke vrednosti. Važno nam je da te inovacije sutra mogu da se sklairaju i na domaćem i na inostranom tržištu“, rekla je danas direktorka projekta „Srbija inovira“ Aleksandra Popović tokom predstavljanja projekta. 

U narednih mesec dana biće identifikovana četiri domena (oblasti) sa ciljem da se u sledeću godinu uđe sa pilot projektima.
U periodu od godinu dana ta četiri domena biće testirana i nakon toga će biti izabran jedan koji će dobiti podršku i koji će postati prvi srpski superklaster.
Superklaster je nešto što okuplja sve učesnike, sa jedne strane su kreatori inovacija, sa druge privreda koja treba te inovacije da prihvati, država, investitori.

Generalni direktor ICT Hub-a Kosta Andrić poručuo je da zemlje koje prednjače u inovacijama imaju superiorne i veoma uspešne ekosisteme. 

Uspešan ekosistem, navodi Andrić, podrazumeva „državu koja ima jasnu ulogu i omogućava pravni ambijent, infrastrukturu koju čine razni habovi, naučno-tehnološki parkovi“.

„Postoji set poreskih zakona i podsticaja, postoji razgranata mreža investitora koji razumeju u šta investiraju, preduzetnici i akademija koja razviija inovacije i ima jako dobru saradnju sa privredom. Ono što je bitnije od svega toga je da svi ti akteri moraju jako blisko sarađuju“, navodi Andrić. 

Projekat Srbija inovira je četvorogodišnji projekat posvećen jačanju ekonomije uz pomoć inovativnih rešenja za segmente privrede sa najvećim potencijalnom.

Kako bi srpska privreda bila konkurentna na međunarodnom tržištu inovacija, cilj je da se usvajanjem Superklaster modela pozicionira kao lider u uskospecifičnoj oblasti koja ima najviše talenta, resursa i šansi za uspeh. 

Superklaster metodologijom pojedinačni učesnici na tržištu u privrednom ekosistemu postaju deo mreže koja je usmerena ka zajedničkom cilju. Kroz tu mrežu učesnici postaju dobijaju operativnu infrastrukturu i finansijsku potporu za jačanje i razvoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.