Prvo takmičenje mladih somelijera, pod nazivom „Upoznajte srpske sorte grožđa, održaće se 11. novembra u hotelu Hyatt Regency Beograd, u organizaciji Udruženja somelijera Srbije (SERSA), a finale će početi u 16 časova i otvoreno je za javnost.
Tridesetak mladih ljudi uzrasta između 18 i 29 godina, iz različitih delova Srbije, će pokazati svoje znanje o srpskim vinskim regionima, našim autohtonim sortama grožđa kao i svoje umeće u vinskom servisu.
Takmičari će prvo morati da prođu kvalifikacije, zatim preko će polufinala stići do najvažnijeg dela takmičenja, u kom se nadmetati tri najbolja kandidata, od kojih će samo jednom pripasti titula najboljeg mladog somelijera – poznavaoca vina od autohtonih sorti grožđa Srbije.
Na časovima kandidati usavršavaju svoje veštine dekantiranja i otvaranja penušavih vina i uče o svojstvima srpskih vinskih sorti, kao što su prokupac, kadarka, crna i bela tamjanika, smederevka, morava, ali se upoznaju i sa onim manje zastupljenim u našim vinogradima, poput probusa, bagrine, petre, župljanke i drugih.
Takmičari već pokazuju zavidno znanje o tradicionalnim jelima naše kuhinje i uparivanju sa srpskim vinima.
Neki od učesnika su još uvek studenti Visoke hotelijerske škole u Beogradu, dok drugi već rade kao ugostitelji u nekim od poznatih srpskih restorana. Zajednička im je želja da budu vrhunski profesionalci i da pomognu promociju domaćih vina i jačanje srpskog vinskog identiteta.
Ideja je da oni koji najviše rade sa krajnjim potrošačima treba i da znaju najviše o domaćim autohtonim sortama i pomognu njihovu popularizaciju i konzumaciju, jer domaća vina imaju veliki potencijal i tek nalaze svoje mesto kod domaćih i stranih potrošača.
Organizacija Takmičenja mladih somelijera – Upoznajete srpske sorte grožđa realizuje se uz podršku Projekta za konkurentnu privredu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Takmičenje podržava i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u okviru konkursa za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini.
Agenda takmičenja: 8.30 časova – Okupljanje takmičara; 9.00 časova – Prvi deo takmičenja – kvalifikacije, pismeni deo takmičenja (zatvoreno za publiku); 10.30 – 11.30 časova – pauza za fotografisanje (otvoreno za medije); 12.00 časova – Drugi deo takmičenja – polufinale, praktični deo takmičenja, 10 najboljih kandidata (zatvoreno za publiku); 16.00 – 19.00 časova– Treći deo takmičenja – finale, praktični deo takmičenja, 3 najbolja kandidata. (Otvoreno za publiku).; 19.30 časova – PROGLAŠENJE POBEDNIKA
Ukoliko želite da saznate više o Takmičenju mladih somelijera, kao i da prisutvujete događaju, kontaktirajte Mariju Radović na marija.bozovic.radovic@gmail.com i na 069 627 452.