Srbija

08.11.2021. 15:57

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Institut Jaroslav Černi prihvatio ponudu za privatizaciju?

Direktorima Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi kompanija Milenijum tim (Millennium Team) ponudila je zajedničko učešće u privatizaciji, a direktori su to prihvatili, prenosi agencija Beta. Od strane kompanije bliske vlastima ruk...

Foto: Nova ekonomija, Čedomir Savković

Srbija

08.11.2021. 15:57

Direktorima Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi kompanija Milenijum tim (Millennium Team) ponudila je zajedničko učešće u privatizaciji, a direktori su to prihvatili, prenosi agencija Beta. Od strane kompanije bliske vlastima rukovodstvu instituta ponuđeno je formiranje konzorcijuma u kojem bi pored nje bili generalni direktor i izvršni direktori.

Fizička lica bi u konzorcijumu učestvovala sa ukupno 30 odsto kapitala. Država je ranije oglasila prodaju 92 odsto kapitala tog instituta. Procenjena vrednost kapitala Jaroslava Černog je 2,8 miliona evra, a početna cena bila je oko 2,58 miliona evra.

U Ministarstvu privrede danas su otvorene ponude za kupovinu oko 92 odsto kapitala instituta koje su u državnom vlasništvu.

Kako prenosi Beta, direktor Instituta Dejan Divac i šetorica izvršnih direktora odlučili su da prihvate ponudu Milenijum tima i o tome obavestili zaposlene.

U obrazloženju te odluke oni su naveli da i im je Milenijum tim saopštio da prepoznaje sadašnje dobro poslovanje instituta, njegov potencijal, kao i da ima nameru da očuva njegove kapacitete i da želi da uloži sredstva u dalji razvoj, uvažavajući njegovu osnovnu delatnost i poziciju na tržištu.

Podsetili su da Milenijum tim i institut već dve godine zajedno učestvuju na kapitalnom projektu izgradnje beogradskog kanalizacionog sistema, a u pripremi je saradnja i na drugim značajnim projektima.

Od poplava će nas štititi i IT firma povezana s vlastima, ministarstvo uklanja dokumentaciju

„Dobili smo mogućnost da preuzmemo značajnu odgovornost za buduće poslovanje instituta, da srazmerno delimo efekte uspeha i neuspeha, što znači i obavezu srazmernog ulaganja i u vezi sa tim lično kreditno zaduživanje, u šta bismo morali da se upustimo u slučaju pozitivnog ishoda, odnosno kupovine Instituta od strane konzorcijuma“, naveli su čelni ljudi Instituta.

Dodali su da je Institut u prethodnoj i ovoj godini, uprkos pandemiji  ostvario stabilno poslovanje, redovnost i rast plata, uspešno izvršenje svih obaveza prema klijentima i kooperantima, dobru poziciju na tržištu i značajne ugovore.

„Očekujemo da će institut bez obzira na ishod započetog privatizacionog postupka, nastaviti da obavlja profesionalno sve svoje aktivnosti, uspešno poslovati i zadržati ulogu ključne naučne institucije u domenu voda u zemlji i regionu, što će se, nadamo se, odvijati u interesu zaposlenih, ali i u javnom interesu svih građana“, dodaje se u saopštenju zaposlenima.

Privatizaciji Instituta Jaroslav Černi protive se brojne ekološke organizacije i stručnjaci jer smatraju da to nije u interesu građana. Oni su ranije naglašavali kako je Milenijum tim već viđen kao kupac tog instituta. 

Ekolozi zahtevaju da se spreči prodaja Instituta „Jaroslav Černi“

Milenijum tim sprovodi brojne velike projekte u Srbiji, među kojima je i izgradnja Beograda na vodi i već je bio zaintersovan za kupovinu Vodoprivredno privredno društvo (VPD) Smederevo, o čemu je Nova ekonomija već pisala. Nakon naših pitanja upućenih Ministarstvu privrede uklonilo je podatke o njihovoj ponudi za tu kompaniju.

U prodaji VPD Smederevo, koje štiti od poplava, Milenijum tim je imao drugu po visini ponudu, a najvišu programerska firma Khaoticen (661.000 evra). Khaoticen je inače firma koja se dovodi u vezu sa bratom ministarke u Vladi Srbije, Darijom Kisić Tepavčević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.