Srbija

09.11.2021. 16:18

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Srbija se obavezala da će pojačavati saradnju sa Kinom

Srbija i Kina će biti potpuno "posvećene daljem inteziviranju saradnje" u okviru incijative "Pojas i put", piše u protokolu o saradnju između kineskog i srpskog Ministarstva spoljnih poslova.Inicijativa "Pojas i put" podrazumeva tranasp...

Foto: MaxPixel

Srbija

09.11.2021. 16:18

Srbija i Kina će biti potpuno „posvećene daljem inteziviranju saradnje“ u okviru incijative „Pojas i put“, piše u protokolu o saradnju između kineskog i srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

Inicijativa „Pojas i put“ podrazumeva tranasportno, infrastrukturno i ekonomsko povezivanje Kine sa globalnim tržištem.

Rajevi za kinesku prljavu tehnologiju

Obe države će raditi i na mehanizmima saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i nastojaće da jačaju saradnju na linijama „Inicijative za globalni razvoj“.

Zemlje su se obavezale da će održavati redovne konsultacije o važnim međunarodnim pitanjima, a da će se ministri inostranih poslova Srbije i Kine nastojati da se sastanu najmanje jednom godišnje.

Predsednik Kine Si Đinping je u oktobru ove godine predstavio kinesku inicijativu za globalni razvoj. On je na samitu Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) istakao da globalni razvoj treba da se učini pravednijim, efikasnijim i inkluzivnijim. 

Uoči Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu je pozvao razvijene zemlje da budu primer u smanjenju emisija štetnih gasova, prenela je tada Kineska medijska grupa (CMG).

Kineska meka moć

Predsednik Aleksandar Vučić je na Konferenciji COP26 pohvalio kinesku klimatsku strategiju, kako je prenela Kineska globalna televizijska mreža (CGTN Europe).

„Postoje važne kineske investicije u našoj zemlji i već su počele da se bave ovim pitanjima.“

Naveo je primer kineske kompanije HBIS koja je vlasnik železare u Smederevu.

„Oni su preduzeli sve neophodne mere da bi obezbedili dobro, „zeleno“ okruženje za sve naše građane. Isto je i sa kompanijom Ziđin Koper (Zijin Copper) u istočnoj Srbiji, što znači da, sve što radite u Kini ima uticaja i u Srbiji takođe“, rekao je Vučić za kinesku televiziju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.