Srbija

18.11.2021. 17:02

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Država na javno informisanje potrošila 42 miliona evra

Na javnim konkursima u poslednje tri godine država je potrošila 14,7 milijardi dinara, najviše na projekte organizacija civilnog društva (53 miliona evra), kao i na javno informisanje (42 miliona evra), saopštio je BIRN. ...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

18.11.2021. 17:02

Na javnim konkursima u poslednje tri godine država je potrošila 14,7 milijardi dinara, najviše na projekte organizacija civilnog društva (53 miliona evra), kao i na javno informisanje (42 miliona evra), saopštio je BIRN. Napominje se da nema dovoljno dostupnih informacija kako bi se ocenila transparentnost tih konkursa.

Podatke o tim konkursima BIRN je sakupio u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i timom istraživača iz 17 lokalnih nevladinih organizacija.

Jedinstvena baza „Javno o javnim konkursima“, kako se navodi, omogućava pregled potrošnje na 1.637 konkursa koje je raspisalo 190 institucija na svim nivoima vlasti. Njima je finansirano  33.396 projekta koje je sprovelo 11.070 medija, udruženja građana, omladinskih organizacija i organizacija i ustanova u kulturi, navodi BIRN. 

Analiza podataka, kako se objašnjava, pokazala je da se najviše novca za javne konkurse izdvaja na nivou lokalnih samouprava, ministarstva i pokrajinskih sekretarijata. Tokom godina ukupna suma je relativno stabilna, sa tendencijom smanjenja u periodu 2019. do 2020. godine.

Među ostalim uočenim trendovima BIRN izdvaja sledeće nalaze:

  • Iako je period istraživanja obuhvatio period kovid krize, svega 155 projekata se bavi ovom temom.
  • Dva najkrupnija problema u primeni su finansiranje redovnog rada organizacija i medija kroz konkurse za tematske projekte, kao i finansiranje rada organizacija i medija bliskih vlasti koji imaju olakšan pristup državnim fondovima.
  • Dostupnost informacija o javnim konkursima je nedovoljna za obezbeđivanje transparentnosti i evaluaciju njihovih rezultata. 
  • Nedostaje standardizacija konkursne procedure i njeno ujednačavanje na nivou sva četiri sektora, što bi doprinelo većoj transparentnosti.
  • Ukupan broj registrovanih organizacija civilnog društva je čak pet  puta veći od broja organizacija koje dobijaju novac na konkursima, a od 11.070 dobitnika oko 30% se ponavlja iz godine u godinu.
Vlada raspisala konkurs za direktora „Srbijagasa“
Javni poziv za zamenu stolarije raspisalo svega 11 opština
Beograd daje do milion dinara nevladinim organizacijama za razvoj turizma

„U uslovima prolongirane zdravstvene krize, hroničnog nedostatka novca na tržištu i nedovoljno razvijenih alternativnih modela finansiranja državni novac je najvažniji izvor finansiranja za posmatrane sektore (mediji i informisanje, kultura i umetnost, organizacije civilnog društva i omladina)  i namenjen je ostvarivanju javnog interesa“, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, javni konkursi u praksi postaju predmet interesovanja javnosti zbog brojnih problema, od nedorečenih procedura i diskrecionog odlučivanja, pa sve do krupnih kršenja zakona, korupcije i zloupotreba.

„Samo ove godine koalicija organizacija okupljenih oko praćenja javnih konkursa Otvoreno o konkursima (OKO), identifikovala je 10 konkursa na kojima su se desile neregularnosti i na kojima je potroseno najmanje 845,5 miliona dinara“, piše u saopštenju.

Napominje se da je prvi korak u sprečavanju zloupotreba je objavljivanje što većeg broja podataka u vezi sa konkursima i što potpuniji uvid javnosti u ovaj vid potrošnje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.