Vesti iz sveta

26.05.2015. 16:51

B92

Autor: Nova Ekonomija

EU se bori sa IT kompanijama zbog poreza

Amazon već duže vreme veliki deo svojih prihoda ostvarenih u Evropi šalje na račun u Luksemburgu jer je ova zemlja poznata po niskim porezima.
Upravo iz tog razloga su mnoge kompanije i bogati pojedinci u ovoj zemlji držali svoje račune.
Međutim, Amazon je pod pritiskom Evropske komisije, koja tvrdi da ova kompanija ima ilegalni dogovor sa Luksemburgom za pranje novca od poreza, morao da promeni taktiku. 
Sada Amazon počinje da plaća poreze i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i Španiji. 
To je prvi korak za kontrolu mnogih velikih kompanija koje na takav način štede, a zapravo peru velike količine novca od poreza. U Velikoj Britaniji je, na primer, u aprilu uveden zakon koji se popularno naziva porezom na Gugl, kako bi se sprečile porezne malverzacije u izvozu. 
Kao posledica ovoga, kompanije poput Epla, Gugla i Fejsbuka sada moraju da objave svoje prihode u svakoj zemlji posebno. Ovaj najnoviji potez Amazona trebao bi da podstakne i druge velike kompanije na isto. 
Epl se optužuje da nije platio porez u Irskoj, a odnos Gugla prema stranim porezima okarakterisan je kao zao, proračunat i neetičan. Iz Amazona kažu da su već dve godine radili na uvođenju novih taktika poslovanja, čiji će se učinak tek videti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.