Svet

03.06.2015. 17:54

Tportal

Autor: Nova Ekonomija

Turisti u Hrvatskoj novac razmenjuju po nepovoljnom kursu

Svet

03.06.2015. 17:54

Turistima koji posećuju Hrvatsku domaćini obično savetuju da odu u banku jer tamo mogu očekivati najbolji kurs za svoju valutu. Za evro će dobiti oko 7,5 kuna.
Međutim, retki znaju da upravo banke imaju i instrument koji koriste kako bi na kursu zaradile znatno više: uvele su ‘plivajuću kursnu listu’ po kojoj za jedan evro daju tek sedam kuna ili malo iznad toga. I to samo strancima, odnosno onima koji na bankomatima podižu novac s tekućih računa i kartica koje su izdate izvan Hrvatske.
Jedna strana državljanka je ostala zaprepašćena kad je na potvrdi bankomata ugledala kurs: za dve hiljade kuna dobila je 285,87 evra. Naime, Splitska banka primenila je kurs od tačno 6,9963 kune za evro. Malo premalo, čak i za letnju sezonu dranja gostiju, piše hrvatski Tportal. 
Istina, pre same isplate novca bankomat joj je još jednom zatražio da potvrdi transakciju, ali turistima koji su došli sa namerom da dobiju kune to se činilo kao logična opcija. 
Ako uspeju da zaobiđu opciju transakcije na licu mesta, troškovi im dolaze na naplatu po uobičajenom postupku – dakle, njihove matične banke konvertuju kune po nešto pristojnijem kursu. 
Malo istraživanje Tportala otkrilo je da su ovaj instrument u Hrvatskoj do sada uvele tri velike banke – osim Splitske, koriste je još Privredna i Zagrebačka banka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. PKS bi mogla da se bavi drugim problemima privrede, a ne „lažnim“ bolovanjima. Skrećete pažnju sa mizernih iznosa zarada i vređate radnike i lekare. Bruka i sramota. Živite na jaslama obavezne članarine i inicirate gluposti.
    Obezbediti radnicima redovne sistematske i zdravstvene preglede, uložite u prevenciju njihovog zdravlja, a ne optužujte radnike i lekare da otvaraju bolovanja bez raloga. Inicirajte da privreda plaća poreze i doprinose, a ne da na račun drugih živite bogato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.