Srbija

23.12.2021. 17:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Beogradu 16 miliona evra za bolju energetsku efikasnost u javnim zgradama

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) podržaće Beograd finansijskim paketom od 16 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u četiri javne zgrade.Kredit EBRD od pet miliona evra i grant Evropske unije od 11 m...

Nova ekonomija

Srbija

23.12.2021. 17:03

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) podržaće Beograd finansijskim paketom od 16 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti u četiri javne zgrade.

Kredit EBRD od pet miliona evra i grant Evropske unije od 11 miliona evra omogućiće glavnom gradu Srbije da uvede tehnologije za uštedu energije u Gradskoj biblioteci, Hitnoj pomoći, Studentskoj poliklinici i Stacionaru. 

Poboljšanja energetske efikasnosti u četiri javne zgrade obuhvatiće toplotnu izolaciju, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasne rasvete, navodi se u saopštenju EBRD-a. 

Direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da su zgrade među najvećim potoršačima energije i da je poboljšanje njihove efikasnosti od ključne važnosti za smanjenje računa za struju i ugljeničnog otiska.

Sa druge strane, kako kaže, unapređenje energetske efikasnosti doprinosi i boljem kvalitetu vazduha i otvara prilike za poslove u oblasti zelene ekonomije. 

Investicija je deo programa EBRD-a „Zeleni gradovi“, u koji je uključen i Beograd. Program podržava gradove u naporu da prepoznaju glavne ekološke izazove i investiraju u zelenu i održivu infrastrukturu. 

Beograd se pridružio programu 2019. godine, a 2021 usvojio je Akcioni plan za zeleni grad. Kao ključne aktivnosti koje bi mogle da pomognu da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, Grad je identifikovao renoviranje i poboljašanja energetske efikasnosti u javnim zgradama. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.