Srbija

12.06.2015. 13:48

HRT

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatska privatizuje autoputeve

Srbija

12.06.2015. 13:48

Vlada Hrvatske učinila je prvi korak u privatizaciji Hrvatskih autocesta, a ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavljuje i drugi.
Vlada Hrvatske, naime, dala je na sednici u četvrtak saglasnost za pokretanje postupka razduživanja Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb.
Za 14 dana u Vladinoj proceduri naći će se Zakon o inicijalnoj javnoj ponudi dionica HAC – ONCA, a krajem godine biće prikupljen novac. 
U prvom krugu prednost će imati građani, bivši i sadašnji zaposleni HAC-a, potom domaći penzijski fondovi. Za ostatak će moći da se nadmeću i ostali institucionalni ulagači, dok će tri odsto prihoda ići direktno u Fond hrvatskih branitelja. 
Vladina računica u slučaju uspešne realizacije ove ponude akcija izgleda ovako: 
Ukupni dug HAC-a i ARZ-a iznosi skoro 4 milijarde evra. Nakon sprovođenja IPO-a država bi trebalo da zaradi 1,5 milijardi evra. Trećinu bi isplatili kreditorima, a ostatkom novca bi se koristili za pregovore s kreditorima i otplatu najnepovoljnijih kredita. Tako bi se dug HAC-a smanjio na 2,06 milijardi evra. 
Iz inicijative ‘Ne damo naše autoceste’ tvrde da je ova odluka Vlade u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda. Zato će od Ustavnog suda tražiti da naloži Vladi sprovođenje referenduma o privatizaciji HAC-ONC-a. 
Ministar Hajdaš Dončić nije hteo da komentariše poruku inicijative da, „što god Vlada zamislila, neće proći bez referenduma na koji je obvezuje i Ustavni sud“. 
I u opoziciji su saglasni sa Vladin „plan B“ rešava tek manji deo duga. U HDZ-u ga ocenjuju gorim nego što je to bio plan A, odnosno monetizacija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Naravno da je taj broj veci, pogledajte koliko novih zgrada imamo u Beogradu i drugim gradovima koji su se prikljucili na kanalizaciju. Jajinci, na 3km od elitnog Dedinja, jos uvek nemaju kanalizaciju. A SNS je obecao na predizbornom skupu da ce je izgraditi. Pitam ja njih, jesu li poceli sa gradnjom ili cekaju sledece izbore da nam to isto kazu pa da nas opet razvlace jos 4 godine. Grozna prevarantska vlast!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.