Srbija

18.06.2015. 16:54

Benchmark

Autor: Nova Ekonomija

Rusija se sve više okreće lokalnom softveru

Srbija

18.06.2015. 16:54

Microsoft, Oracle i druge velike softverske kompanije koje posluju u Rusiji su u sve većim problemima, jer se sve više lokalnih organizacija prebacuje na softver razvijen u toj zemlji zbog međunarodnih sankcija uvedenih od strane SAD i Evropske Unije.
Rusko tržište softvera u prošloj godini je procenjeno na 2,9 milijardi dolara, a oko dve trećine tog novca odlazi na inostrane kompanije, pri čemu Microsoft i Oracle uzimaju lavovski deo. Međutim, zbog zabrinutosti usled međunarodnih sankcija, ruske kompanije se prebacuju na domaći softver, što pogađa prihode američkih kompanija kao što su upravo dve gore pomenute. 
OAO Sberbank životno osiguranje i OAO Gazprom naftno odeljenje su se odlučile na softver koji nije Microsoftov i prebacile se na open-source alternative. Ova odluka nije iznenađenje jer su SAD pionir sankcija prema Rusiji, a nekoliko desetina individualaca i nekoliko banaka su pogođene sankcijama. 
Lokalni mediji izveštavaju i da se najjače banke u Rusiji takođe spremaju za prebacivanje poslovanja na lokalni softver, kao deo nacionalnog plana na osnovu koga predsednik Putin ohrabruje kompanije da to urade. Putin je jedan od glavnih zagovarača novog zakona prema kome se developerima domaćeg softvera obezbeđuje finansijska podrška.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.