Lifestyle

26.01.2022. 15:11

New Look Entertainement

Autor: Nova Ekonomija

Aktivnost je važna! Kako održavati formu u trudnoći po nedeljama

Foto: pexels.com

Lifestyle

26.01.2022. 15:11

Trudnoća kao drugo stanje menja dosta toga u životu svake žene. Njeno telo prolazi kroz neverovatne promene, a pod uticajem hormona i psiha je na udaru.

Česte promene raspoloženja, mučnine, averzija prema hrani ili sa druge strane obožavanje određene vrste hrane, samo su neki od simptoma koje trudnoća po nedeljama nosi sa sobom. I menjaju se iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. U trudnoći žene se moraju odreći nekih stvari kao što je alkohol, duvan, a pojedine i fizičkih aktivnosti.

Da li je dozvoljeno treniranje u trudnoći

Odogovor na ovo pitanje daće vam vaš lekar, kada proceni koliko je vaša trudnoća zdrava. Po pravilu, rizične trudnoće sa sobom nose mirovanje, ali u većini slučajeva lekari savetuju da se ne prestaje sa fizičkom aktivnošću, čak je i preporučuju. Ipak, aktivnost bi trebalo da se razlikuje u trudnoći po nedeljama i ne bi trebalo sve vreme da ima isti tempo. Tako na primer u prvim nedeljama trudnoće šetnja bi mogla da bude izuzetno blagotvorna. Ipak, ni sa njom ne treba preterivati, pa je neki optimumu od pola sata do sat, u zavisnosti od vaše kondicije. Važno je da osluškujete svoje telo i da sledite signale koje vam šalje. 

Sobni bicikl idelan za pozne trudničke dane

Ukoliko spadate u trudnice koje su i pre trudnoće vežbale, većina lekara savetovaće vam da nastavite, pod uslovom da je stanje u kom se nalazite uredno. Ukoliko niste to radile, najbolje je i da ne počinjete. Kada posmatramo trudnoću po nedeljama, važno je napomenuti da je privih 12 nedelja osetljiv period u kome bi valjalo biti oprezan. Zato se u tom periodu uz laganu šetnju preporučuju i blage vežbe istezanja. Nakon tog perioda, slobodno možete da uozbiljite trening. Čak i ako ne želite u vreme korone da izlazite iz kuće, sobni bicikl može biti jedno od rešenja da ostanete u formi. Sobni bicikl idealan je u poslednjim nedeljama trudnoće, kada se bliži porođaj. Dokazano je da fizička aktivnost pomaže ženama da imaju lakši porođaj, a ako ste u poslednjih nekoliko meseci vozile sobni bicikl ne bi trebalo da se mnogo namučite na porođaju. Sobni bicikl dobar je i za uspostavljanje ritmike disanja, koja je izuzetno bitna tokom porođaja. 

Kineziterapija – u slučaju nužde

Trudnice koje iz nekoga razloga ne mogu ili ne žele da vežbaju u riziku su da se ukoče, najčešće u predelu vrata ili leđa. To može biti vrlo neprijatno iskustvo, koje se često završava kineziterapijom. Kineziterapija je ustvari vrsta fizikalne terapije koja podrazumeva lečenje pokretom. To znači da uz pomoć vežbi, koje su ili potpomognute ili nisu, jačate svoje mišiće i pomažete im da se rehabilituju. Osim toga kineziterapijom se povećava snaga mišića, pokretljivost zglobova, poboljšava se cirkulacija i pozitivno utiče na ostale sisteme u čovekovom telu poput kardiovaskularnog, nervnog, endokrinog. Sve to jako je bitno i za sam porođaj i samo stanje trudnice. Kako kineziterapija uključuje i vežbe disanja, jasno je koji su njene benefiti, naročito kada se razmišlja u kontekstu porođaja. Ipak, ona bi trebalo da se primenjuje u slučaju nužde, a fizička aktivnost trebalo bi da bude preventiva da do nje ne dođe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.