Svet

22.06.2015. 10:30

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Grčka nudi kreditorima nove predloge za izbegavanje krize

Svet

22.06.2015. 10:30

Grčki kreditori primili su novi predlog te zemlje za rešenje grčke dužničke krize kako bi bio izbegnut bankrot.
„Novi predlog Grčke primili su Junker, Lagard, ECB“, napisao je šef kabineta Evropske komisije Martin Selmer na Tviteru i naveo da je to dobra osnova za napredak na današnjem vanrednom samitu evrogrupe u Briselu, preneo je AFP.
Nijedan detalj o predlozima Atine nije saopšten. 
Vođe država zone evra i vlade u Atini danas će u Briselu izaći s ponudama „sve ili ništa“, u, izgleda, poslednjem pokušaju da se ukloni velika pretnja izlaska Grčke iz ekonomsko-monetarnog sistema jedinstvene evropske valute, što bi bez sumnje imalo veoma loše posledice po zonu evra, celu EU, pa i svetsku ekonomiju. 
Pre samita, grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se danas u Briselu s rukovodiocima kreditorskih institucija. 
Posle sastanka s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Cipras će učestvovati na sastanku s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, ; direktorkom MMF-a Kristin Lagard, predsednikom ECB-a Marijom Dragijem i predsednikom Evrogrupe Jerunom Dijselblumom. 
Grčka pregovora s kreditorima o isplati ranije obećane tranše kreditne pomoći od 7,2 milijarde evra, a do 30. juna treba da isplati 1,5 milijardi evra duga MMF-u, a već od ponedeljka počinje isplata penzija i drugih redovnih davanja, što je grčke banke već dovelo do ivice pucanja. 
Grčka i kreditori ne mogu da se dogovore o uslovima za isplatu tranše kojom je trebalo da se završi paket kreditne pomoći, ugovoren još 2010. godine. Glavni kamen spoticanja su dodatne reforme i uštede koje poverioci zahtevaju od Grčke, a ona ih u tom obliku ne prihvata. 
Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je juče sa liderima Nemačke, Francuske i Evropske komisije u pokušaju da načini napredak u pregovorima za rešenje dužničke krize, uoči današnjeg samita zvaničnika evrozone. 
Nakon meseci pregovora sa međunarodnim kreditorima, Ciprasova levičarska vlada je signalizirala da je spremna da napravi ustupke kako bi „otključala“ sredstva za pomoć Grčkoj od 7,2 milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. takvi su vecinom u privatnoj gradnji ali i pod patronatom gradjevinske direkcije …zemunske kapije nama 1 zgrada da nije isfusereno …. zidaju na minusima ,fasadna 3 klasa , stavljaju izolacije po kisi gletuju a malter jos se nije osusio kako treba lepe plocice a kosuljica nije odstojala ni 7 dana itd itd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.