Srbija

03.02.2022. 16:11

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Novi krug podsticaja za energetsku efikasnost

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je novi javni poziv za dodelu podsticaja lokalnim samouprava namenjenih finansiranju energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.Pravo na podnošenje prijava imaju jed...

Pixabay

Srbija

03.02.2022. 16:11

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je novi javni poziv za dodelu podsticaja lokalnim samoupravama namenjenih finansiranju energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Pravo na podnošenje prijava imaju jedinice lokalne samouprave i gradske opštine koje će sprovoditi pojednične projekte u okviru Programa energetske sanacije. 

Rok za podnošenje prijava je 17. februar 2022. godine do 15 časova. 

Ukupno raspoloživa sredstava za primenu mera energetske efikasnosti kojima raspolaže Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, za realizaciju programa, iznose milijardu dinara, piše u javnom pozivu. 

Maksimalni iznos podsticaja po lokalnoj samoupravi koji dodeljuje Uprava zavisi od broja stanovnika. 

Za jedinice lokalne samouprave koja imaju više od milion stanovnika predviđeno je do 200 miliona dinara, za lokalne samouprave koje imaju od 100.000 do 1.000.000 stanovnika predviđeno je do 100 miliona dinara.

Do 50 miliona dinara namenjeno je lokalnim samoupravama koje imaju od 50.000 do 100.000 stanovnika i do 25 miliona za one koje imaju ispod 50.000 stanovnika, piše u javnom pozivu.

Uprava za finansiranje energetske efikasnosti uskoro počinje s radom

Jedinice lokalne samouprave koje pripadaju četvrtoj grupi, odnosno čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto  republičkog proseka dužne su da učestvuju sa iznosom od minimalno 30 odsto od ukupne vrednosti podsticaja. 

Te lokalne samouprave su Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađa, Кuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište i Tutin . 

Ostale jedinice lokalne samouprave učestvuju sa iznosom koji je minimalno jednak vrednosti traženih sredstava podsticaja, odnosno ne mogu potraživati sredstva podsticaja koja su veća od sredstava sa kojima učestvuju u finansiranju programa. 

Umesto iz fondova EU, energetsku efikasnost ćemo finansirati samo iz budžeta

Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, od strane građana je minimalno 50 odsto, a sredstva podsticaja do 50 odsto pokrivaju jedinice lokalne samuprave i Uprava. 

Mere energetske sanacije obuhvataju, između ostalog, zamene spoljnih prozora i vrata, postavljanje termičke izolacije zidova, postavljanja termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, ugradnju  solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.