Srbija

07.02.2022. 17:08

021

Autor: Nova Ekonomija

Urbanizacija novosadske rečne obale stigla do Saveta Evrope

Građanska organizacija Svet i Dunav saopštila je da će Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa razmatraće problem urbanizacije obale Dunava u Novom Sadu, preneo je portal 021. Reč...

Foto: Pixabay

Srbija

07.02.2022. 17:08

Građanska organizacija Svet i Dunav saopštila je da će Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa razmatraće problem urbanizacije obale Dunava u Novom Sadu, preneo je portal 021. Reč je o projektu koji je pokrenula lokalna vlast kako bi izgradila novi most i naselje na tom području.

„Potvrđujemo da će srpskim vlastima biti poslato pismo sa zahtevom za njihov zvaničan stav o elementima predstavljenim u žalbi. Ova žalba će biti razmotrena na drugom sastanku Biroa“, navodi se u odgovoru koji je dostavljen organizaciji Dunav i svet od strane Konvencije Saveta Evrope .

To telo, inače je poznato i pod nazivom Bernska konvencija, a njegov sastanak na kome će se raspravljati o problemu u Novom Sadu zakazan je za 15. i 16. septembar. 

Zbog toga Svet i Dunav traži povlačenje svih planiranih radova na području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša do, kako se navodi, „saslušanja pred Savetom Evrope“.

Kako se navodi, nasipom koji je predviđen spornim projektom ugrožava se čitava oblast od oko 170 hektara vodnog zemljišta i sužava korito Dunava na 600 metara. Ugrožava se bezbednost  građana Novog Sada, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U žalbi koja je upućena Bernskoj konvenciji objašnjava se da je osetljivi ekosistem novosadskog priobalja naseljen stotinama vrsta biljki i životinja.

Novi Sad plaća 90 miliona dinara za ponovno uvođenje poslovnog softvera
Distributeru gasa stigao novi softver, potrošačima pogrešna kamata

Mnoge od njih, kako se dodaje, zaštićene su domaćim i međunarodnim dokumentima, a ugrožene urbanizacijom koju predviđaju novi planovi, naročito novi most na obližnjoj obilaznici.

Tim se, kako objašnjavaju, ugrožava ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu.

Nevladina organizacija Svet i Dunav uložila je i žalbu Ustavnom sudu Srbije, kojom je tražila da se poništi odluka Vlade Srbije o izgradnji novog mosta u Novom Sadu kao projekta od nacionalnog značaja.  Međutim, Ustavni sud još uvek nije odlučio o toj žalbi.

Projekat izgradnje novog mosta u glavnom gradu Vojvodine, kako se podseća, predmet je žustre javne i političke diskusije.

Urbanistički plan je usvojen u junu bez ijednog glasa protiv u Skupštini grada. Predstavnici gradske vlasti u tom gradu tu odluku pravdali su činjenicom da Novi Sad postaje sve veći grad i da su mu zbog toga neophodne saobraćajnice.

Za pojedine opozicione parije, kako se dodaje, sporan izbor partnera na pomenutom projektu. Taj partner je kineska kompanije CRBC, koja je bila i na „crnoj listi“ Svetske banke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.