Svet

26.06.2015. 10:41

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Hoće li uspeti odlučujući pregovori sa Grčkom?

Svet

26.06.2015. 10:41

Lideri Nemačke i Francuske upozorili su Grčku da mora postići dogovor sa kreditorima na, kako su rekli, odlučujućim sutrašnjim pregovorima evrogrupe.
Time bi zemlja izbegla bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone.
„Moramo nastaviti rad jer vreme ističe, a sutrašnji sastanak evrogrupe biće od odlučujućeg značaja. Svi lideri su podržali ideju da sve mora biti urađeno radi pronalaženja rešenja na sutrašnjem sastanku“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u Briselu, prenosi Frans pres.
Istovremeno, francuski predsednik Fransoa Oland obećava pomoć za postizanje „trajnog“ sporazuma za Grčku. 
„Verujem da je sutrašnji sastanak ključan, jer 30. juna Grčkoj dolaze na naplatu dugovanja, a još preostaju sastanci nacionalnih parlamenata“, kazao je Oland. 
Posle jučerašnjeg popodnevnog sastanka evrogrupe, koji je završen bez dogovora o rešavanju grčke dužničke krize, lideri EU su sinoć održali dvosatne razgovore o Grčkoj. 
Grčka mora do 30. juna da otplati dug od 1,6 milijardi evra MMF-u, koji joj je odobrio da četiri rate koje su dospevale u junu otplati odjednom. Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja meseca bankrotira po osnovu duga, navodi francuska agencija.
Izlazak Grčke iz evrozone biće neizbežan ako zvanična Atina i njeni kreditori u narednih pet dana ne postignu dogovor, izjavio je komesar EU iz Nemačke Ginter Etinger. 
„Učinićemo sve do 30. juna da bi Grci pokazali da su spremni da sprovedu reforme“, rekao je Etinger a prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, izlazak Grčke iz evrozone (Grexit) nije cilj EU, ali će to biti neizbežno ako u narednih pet dana ne bude rešenja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.