Svet

25.02.2022. 12:51

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Etsy prodavcima povećava proviziju za oko 30 odso

Nakon rekordnog četvrtog kvartala u 2021. godini, Etsy je objavio da podiže naknadu za transakciju prodavacima sa 5 na 6,5 odsto, objavila je kompanija. U izveštaju za investitore, kompanija kaže da će povećanje od 30 odsto stupiti na s...

Printsrkin

Svet

25.02.2022. 12:51

Nakon rekordnog četvrtog kvartala u 2021. godini, Etsy je objavio da podiže naknadu za transakciju prodavacima sa 5 na 6,5 odsto, objavila je kompanija. U izveštaju za investitore, kompanija kaže da će povećanje od 30 odsto stupiti na snagu 11. aprila. Naknada za transakciju, odnosno provizija, predstavlja procenat ukupnog iznosa koju Etsy naplaćuje kada prodavac izvrši transakciju.

„Planiramo da uložimo još više kako bismo Etsy učinili najboljim mestom za vođenje kreativnog biznisa, zapravo očekujemo da ćemo veći deo inkrementalnog prihoda od ovog povećanja naknade uložiti u marketing, alatke za prodavce i stvaranje iskustva kupaca svetske klase“, navedeno je u izveštaju.

Dodatni trošak za prodavce dolazi pošto je Etsy objavio prihod u četvrtom kvartalu od 717,1 miliona dolara, što kompanija pripisuje jakoj sezoni praznične kupovine.

Etsy je dodao deset miliona novih kupaca u četvrtom kvartalu prošle godine, čime je broj aktivnih kupaca dostigao rekordnih 90 miliona.

Cene akcija su skočile za više od 15 odsto nakon zatvaranja tržišta u četvrtak nakon izveštaja investitorima.

„Etsy omogućava svakome sa kreativnom idejom da započne posao i dopre do ugrađene publike od više od 90 miliona kupaca. Pokazali smo našu sposobnost da napravimo poboljšanja koja direktno dovode do veće prodaje za naše prodavce, o čemu svedoči rekordna prodaja po prodavcu u 2021. godini“, rekao je u izveštaju izvršni direktor Etsy-ja Džoš Silverman.

On objašnjava kako će povećanje naknada za transakcije omogućiti investiranje u ključne oblasti kao što su marketing i podrška kako bi dalje produžili napredak koji ostvaruju.

Veće naknade prodavcima će verovatno uznemiriti trgovce na platformi, koji su se godinama žalili na promene u Etsy-ju kako kompanija raste.

Poslednji put kada je Etsy povećao naknade za transakcije bilo je 2018. godine, kada je sa 3,5 procenata porastao na trenutnih 5 procenata, a prodavci takođe plaćaju 0,20 dolara za uvrštavanje artikla, plus naknade za obradu plaćanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.