Svet

01.07.2015. 17:11

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Hrvatska Grčkoj duguje više nego Grčka njoj

Svet

01.07.2015. 17:11

Hrvatska trenutno duguje Grčkoj 74 i po miliona evra, dok je grčki dug prema Hrvatima samo 130.000 evra, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.
Na pitanje koliko kriza u Grčkoj može da utiče na situaciju u Hrvatskoj, posebno zbog pritiska na evro i mogućeg skoka švajcarskog franka sa kojim korisnici kredita u Hrvatskoj imaju veliki problem, Vujčić je RTL Direktu odgovorio da su to „neki rizici koji bi mogli da se ostvare i na koje svi moramo obratite pažnju“.
On je podsetio na oscilacije evra i franka na berzi, ali je istakao da su one bile prisutne samo na početku dana i da su se evro i franak jako brzo vratili na svoje uobičajene vrednosti i međusobni odnos. 
Vujčić je, takođe, dodao da je Hrvatska daleko od grčkog scenarija i da joj se u skorije vreme ne može dogoditi da bude u situaciji da ne može da plati neku ratu inostranog duga. 
„Mi smo u situaciji u kojoj naši međunarodni bankarski ulozi pokrivaju ceo hrvatski inostrani dug u jednoj godini“, rekao je Vujčić uz opasku da je jako loše za privredu i samu zemlju ako ne može da izvršava svoje obaveze.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Potrebno je da se rok produži još za godinu dana kako bi smo mogli da sve papire sakupimo i registrujemo ponovo, mada smo jednom sve to odradili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.