Svet

06.07.2015. 10:26

B92

Autor: Nova Ekonomija

Ko će naslediti Varufakisa?

Svet

06.07.2015. 10:26

Novi ministar finansija Grčke biće imenovan danas, nakon sastanka političkih lidera, objavio je portparol grčke vlade.

Portparol je kazao da je dosadašnji minister finansija Janis Varufakis imao vodeću ulogu u pregovorima od formiranja grčke vlade.

„Premijer mu se zahvaljuje na naporu da promoviše poziciju vlade i interes grčkog naroda u veoma teškim okolnostima. Posle sastanka političkih lidera, biće imenovana njegova zamena”, naveo je. 

A ko bi mogao da ga zameni? 

Prema pisanju Gardijana, u igri su zamenik premijera Janis Dragasakis, minister ekonomije Jorgos Statakis, ekonomista Euklid Cakalotos, kao i trenutni vodeći pregovarač Grčke Džordž Houliarakis. 

Razgovore o novom ministru vode grčki premijer Aleksis Cipras i njegov zamenik Janis Dragasakis. 

Dragasakis, bivši marsista koji je takođe ekonomista, i sam je jedan od kandidata. 

Neistaknuti političar, nadgleda ekonomsku politiku Grčke u poslednjih pet meseci i izražavao je rastuće neslaganje sa Varufakisovom taktikom. Ali, ovaj 67- ogodišnjak možda želi da ostane iza scene gde ima posebno moćnu ulogu. 

U tom slučaju, kao kandidati za Varufakisovog naslednika ostaju profesor ekonomije Jorgos Statakis, trenutno ministar ekonomije I oksfordskog ekonomskog đaka Euklida Cakalotosa, koji koordinira pregovore sa kreditorima. 

Razmatra se i mogućnost da na to mesto dođe i Džordž Houliarakis, koji je šef grčkog pregovaračkog tima, čiji su modifikovani stavovi pretežno dobro primljeni kod kreditora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Najuspešniji predsednik opštine kojeg je banja ikada imala. Za ovih par godina je uradio za banju više nego svi ostali zajedno zadnjih 30 godina.. i to svi znaju.. O ovoj “spornoj” situaciji ne bih komentarisao, kamo srece da su svi politicari kao on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.